Op 30 april gaan 's avonds op het hele eiland meierblissen in de brand.
Op 30 april gaan 's avonds op het hele eiland meierblissen in de brand. Foto: Petra Graaf

Opbouw meierblissen van start

Gemeenschappelijke en particuliere meierblissen mogen vanaf zaterdag 14 april weer worden opgebouwd.

De meierblis is een traditie die sinds 2015 de status van immaterieel cultureel erfgoed heeft. "Dit is iets om trots op te zijn, maar het geeft ook een bepaalde verantwoordelijkheid. De betrokkenheid van Texelaars bij dit plaatselijke feest is van groot belang", meldt de gemeente. "De percelen waar de gemeenschappelijke meierblissen branden zijn privé-eigendom en worden door de eigenaar beschikbaar gesteld omdat zij dit volksfeest ondersteunen. Zij moeten hiervan na afloop geen schade ondervinden. Geniet daarom met uw kinderen van een feestelijke en veilige meierblis en laat het terrein schoon achter. Gooi uw afval na afloop thuis in de eigen afvalbak. Glas is niet toegestaan het terrein."

De gemeenschappelijke meierblissen komen in De Koog: aan de Bosrandweg, op de gemarkeerde plaats. Den Burg: aan de Marsweg, op de gemarkeerde plaats. Oudeschild: aan de Redoute, op de gemarkeerde plaats, 1 km voorbij Oudeschild richting Pontweg, rechts in de berm. Oosterend: op hoek Nieuweschild-Fanneweg. Den Hoorn: aan de Stolpweg, op de gemarkeerde plaats. De Cocksdorp: aan de Stengweg, op het opslagterrein van het Hoogheemraadschap (aanleveren via de Hoofdweg). De Waal: bij Spangerweg 10, op de gemarkeerde plaats. 't Horntje: achter het fietsverhuurbedrijf, op grond van het Hoogheemraadschap.

Op de meierblis mag alleen schoon afvalhout, snoeiafval en slootruigte. Geen gelakt of geverfd hout, wortelstobben en meubels.

Aanvragers voor een particuliere meierblis kunnen het meldingsformulier met de voorschriften downloaden. Aanmelden kan tot en met donderdag 19 april 2018. Na deze datum is de afhandelingstermijn te kort en wordt de melding niet in behandeling genomen. Voor wie eerder een particuliere meierblis heeft gehad en is de situatie niet is gewijzigd volstaat een melding via gemeente@texel.nl.

Boven windkracht 5 mag de meierblis niet branden. As en resten moeten binnen drie weken na de meierblis opgeruimd zijn. De meierblissen worden gecontroleerd op alle voorwaarden.