Paal 9 met het parkeerterrein en de strandopgang naar het strand.
Paal 9 met het parkeerterrein en de strandopgang naar het strand. Foto: Ton Zegers

"Strandopgang in lijn met duinen brengen"

Onrust de afgelopen dagen op de social media. Het gebied bij Paal 9 bij Den Hoorn zou een aantal ingrijpende veranderingen te wachten staan, waaronder de aanleg van een stenen trap op duinhoogte die toegang tot het strand zou moeten bieden.

Navraag bij de rechtstreeks betrokkenen leert dat de vork toch iets anders in de steel zit. Er zijn inderdaad plannen om het parkeerterrein bij Paal 9 aan te passen, maar die zijn onderdeel van het Loodsenproject in Den Hoorn en er wordt al langere tijd over de concept-plannen gesproken.

Bedoeling is een scheiding aan te brengen in het auto- en fietsverkeer, zodat zij elkaar niet langer kruisen als fietsers het fietspad naar Paal 9 afkomen en het parkeerterrein oprijden. Bedoeling is het autoverkeer eerder linksaf te laten slaan. "Texelaars zijn het gewend eerst tot het strandpaviljoen te rijden en dan linksaf het parkeerterrein op te rijden en dat moet straks al wat eerder gebeuren", vertelt René Jager van Paal 9.

Ander plan is volgens Herman Ridderinkhof van Stichting Loodsen door het Landchap om een nieuw duin aan te leggen op het parkeerterrein, zodat auto's worden onttrokken aan het zicht van mensen die op het terras van Paal 9 zitten. Zij kijken daar nu uit over een zee aan auto's als het druk is. Volgens Jager is het de bedoeling het nieuwe duin op natuurlijke wijze te laten ontstaan aan de hand van stuifzand dat van de duinen afwaait. "Dan haal je één keer per jaar met een shovel wat zand weg en dan kan het duin weer aangroeien." Het moet er volgens Ridderinkhof toe leiden dat het gebied er natuurlijker uit komt te zien.

Volgens Jager wordt er verder gewerkt aan een plan om de strandopgang naar zee meer in lijn te brengen met de duinen, omdat het hoogteverschil te groot is geworden. De strandopgang ligt op acht meter hoogte, de duinen zijn veertien meter hoog. Dat betekent dat de strandopgang wat hoger zou moeten worden. Daarover lopen gesprekken met onder meer hoogheemraadschap, Staatsbosbeheer en gemeente.

Op de social media ging het verhaal rond dat er plannen waren om een duin te maken op de plek van de strandopgang. Een betonnen trap zou dan vanaf duinhoogte naar het strand moeten leiden. "Fake news", zegt Ridderinkhof onomwonden in een reactie. Jager geeft aan dat in eerdere concepten een aantal stenen traptreden waren getekend, maar die gingen ook rap weer van tafel. "Er was niet over nagedacht dat die treden ook geveegd zouden moeten worden."

In de plannen die nu worden besproken is er enkel sprake van een verhoging om duin en opgang bij paal 9 weer met elkaar in lijn te brengen. Het college schrijft in een reactie op raadsvragen die werden gesteld dat de toegankelijk van het strand voor mensen die mindervalide zijn niet mag verslechteren. Volgens Ridderinkhof moet het strand via de strandopgang ook altijd goed bereikbaar zijn voor de hulpdiensten. De brief van het college bevestigt dat de strandslagen op het eiland lager komen te liggen ten opzichte van de steeds steilere duinen.

Volgens Jager bevinden de gesprekken zich momenteel in een afrondende fase. Voor de financiering is onder meer een beroep gedaan op de gemeente. Volgens het college wordt dat verzoek nog aan de gemeenteraad voorgelegd.

Ook het Waddenfonds is genoemd als mogelijke financier en daar zit volgens Ridderinkhof de echte pijn, omdat het Waddenfonds door de betrokkenheid bij Ceres momenteel op Texel bij sommigen in een negatief daglicht staat.