Een poepende Jan van Gent.
Een poepende Jan van Gent. Foto: Ecomare

Nationale poepdag bij Ecomare

Woensdag 11 april is Nationale Poepdag. Ecomare wilde dit niet zomaar voorbij laten gaan en organiseert poep-gerelateerde activiteiten zijn. Wel zijn de wc's schoon, iedereen is welkom om te komen poepen.

Braakballen zijn een bijzondere vorm van uitwerpselen: de onverteerbare delen gaan niet eerst door het hele verteringsstelsel, maar worden vanuit de maag direct verwijderd. De braakballen zijn afkomstig van uilen en bevatten haren en botjes van prooidieren. Aan de hand van de schedels en kaakjes in de bal kun je uitzoeken wat de uil heeft gegeten. Tussen 12:00 en 15:30 uur worden braakballen geplozen op de Vogelverdieping.

Kunstenaar Maaike Ebbinge heeft een speciale poep-knutselactiviteit bedacht. Van 12.00 tot 15.30 uur is haar inloopatelier in het restaurant geopend. In het zeelab worden verschillende soorten poep getoond. Van kleine muizenkeutels tot vlaaien van hooglanders. Poep van planteneters is heel anders, veel minder 'vies', dan van vleeseters. Het stinkt minder en is in het algemeen droger. Er zijn ook vaak onverteerde plantendelen in te zien.

Omdat de Museumkaart voor Texelaars een paar weken levertijd heeft, krijgen Texelaars tot die tijd gratis toegang op vertoon van een ander bewijsstuk. Een op Texel afgegeven rijbewijs of ID-kaart of een op een Texels adres geadresseerde enveloppe in combinatie met een ID worden bij de kassa van Ecomare ook geaccepteerd en geven vrij entree.