De provincie verleent Jachtclub Den Hoorn ontheffing voor het vangen van zwarte kraaien en kauwen.
De provincie verleent Jachtclub Den Hoorn ontheffing voor het vangen van zwarte kraaien en kauwen.

Ontheffing jachtclub gebruik vangkooien

De provincie heeft Jachtclub Den Hoorn voor vijf jaar ontheffing verleend voor het vangen en doden van zwarte kraaien en kauwen door middel van het geweer, vangkooi en kastval. Stichting Animal Rights en Stichting Fauna4Life maken bezwaar.

De ontheffing is afgegeven ter bescherming van de weidevogels. De jachtclub heeft volgens Geduputeerde Staten (GS) kunnen onderbouwen dat de zwarte kraai en de kauw prederen op weidevogels, hun legsels en hun jongen. "Weidevogelstand onder druk."

De zwarte kraai en de kauw mogen met het geweer zonder ontheffing worden bestreden ter bestrijding van schade aan flora en fauna. De vangkooi mag bij het gebruik van de landelijke vrijstelling echter niet worden gebruikt. De vangkooi is wel een in de Wet Natuurbescherming aangewezen en dus toegelaten middel. Voor het gebruik ervan kan ontheffing worden verleend.

Het bestrijden van de kauw en de zwarte kraai maakt onderdeel uit van een groter pakket aan maatregelen gericht op de bescherming van weidevogels. Predatie speelt een grote rol in het voortplantingssucces van de weidevogels in de provinciaal aangewezen weidevogelleefgebieden op Texel. Binnen het weidevogelleefgebied voert het collectief ANLV De Lieuw Texel in samenwerking met grondgebruikers maatregelen uit voor het behoud en versterking van weidevogelpopulaties. Zoals legselbeheer, grasland met rustperiodes, extensief beweiden, uitstrooien van ruige mest, akkerranden, vogelakkers etc. Voor de uitvoer van deze maatregel verstrekt de provincie subsidie. Door deze maatregelen is het gebied aantrekkelijk voor broedende weidevogels zoals kievit, scholekster en grutto. Al deze soorten staan sterk onder druk en de populaties nemen in aantal af. Het gebied valt onder de zogenaamde gruttokerngebieden in het Natuurbeheerplan van Provincie Noord-Holland.

Geconstateerd is dat de afgelopen jaren weinig weidevogels vliegvlugge jongen produceren in dit gebied. GS: "Aannemelijk is dat predatie de belangrijkste oorzaak is. Door SOVON is in 2005 een onderzoek gedaan naar predatie van kievitkuikens. Hieruit bleek dat de zwarte kraai op Texel de belangrijkste predator is maar ook dat de kauw een rol speelt."

De Lieuw heeft een concept predatiebeheerplan opgesteld om samen met onder meer LTO, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. "Zij bevestigen dat predatie de laatste jaren is toegenomen en een probleem is voor het voortplantingssucces van weidevogels. Eén van de maatregelen is de inzet van vangkooien voor zwarte kraaien en kauwen.

Jessica Smit van Animal Rights: "De ontheffing geldt gedurende het gehele jaar, inclusief het broedseizoen. Het eerst vangen en daarna doodschieten van deze dieren zorgt voor veel stress en leed. De kraaien en kauwen worden gevangen met vallen en kooien en vervolgens met een geweer gedood. Dit terwijl er helemaal niet is aangetoond dat de dieren schade veroorzaken. In 2017 zijn er 3.737 kraaien en 5.259 kauwen geschoten in Noord-Holland. Waarom worden de bevoegdheden van de jagers nu nóg verder opgerekt?" Pauline de Jong, Stichting Fauna4Life: "Vóórdat een ontheffing kan worden verleend, moet worden aangetoond dat er geen andere bevredigende oplossing bestaat. Er is op Texel alleen één verklaring van een gebiedscoördinator, verder is er helemaal geen onderzoek verricht."