Texels Belang, VVD en GroenLinks lijkt reëel

Texels Belang, de VVD en GroenLinks gaan de komende periode bekijken of ze samen een coalitie kunnen vormen. Dat maakten informateurs William Witte en Daniel Bonne zondagavond bekend.

"Wij achten de kans groot dat dit een vlotte exercitie wordt zonder onoverkomelijke problemen", stellen de informateurs en gezien de verkiezingsprogramma's lijkt dit vertrouwen zeker niet onterecht. Op hoofdlijnen zijn de partijen het namelijk wel eens. Toch zijn er een aantal punten waar de partijen uit moeten zien te komen. Zo zijn Texels Belang en de VVD er voor om meer verantwoordelijkheid en zeggenschap van het rijk en provincie naar de gemeente te halen, terwijl GroenLinks in deze krant aangaf daar tegen te zijn.

Texels Belang is tegenstander van meer bestuurlijke samenwerking met de Kop van Noord-Holland, terwijl GroenLinks hier juist voorstander van is. Belangrijk punt in de besprekingen zal ook het betaald parkeren zijn. Texels Belang heeft als speerpunt "Gratis parkeren bij de strandslagen, liefst op heel Texel." Over dit onderwerp kwamen Texels Belang en Jaap Vlaming (GroenLinks) de afgelopen periode regelmatig in botsing. GroenLinks is niet voor gratis parkeren, maar ziet meer heil in het terugdringen van de autodruk in het algemeen. Het gratis parkeren lijkt uiterst onwaarschijnlijk, omdat naar verwachting circa €1,8 miljoen per jaar nodig is om de wegen in goede staat te krijgen. Texels Belang wil in plaats van het Texelvignet de toeristenbelasting hervormen naar een forfaitaire heffing op basis van het aantal slaapplaatsen. De kans dat de VVD hierin mee wil, lijkt klein.

Texels Belang wil dat de openbare verlichting in dorpen en op risicovolle punten tussen 01:00 uur en 05:00 uur niet wordt gedoofd maar op een minimale sterkte blijft branden. Kijkend naar de partijprogramma's van de VVD en GroenLinks lijkt dit niet direct een struikelblok te worden, al lijkt GroenLinks meer te voelen voor betere signalering door middel van belijning in plaats van meer verlichting.

"Verder sluiten de thema's die de drie partijen belangrijk vinden goed aan. Een greep uit de gedeelde visies: doorzetten met duurzaamheid, een Toeristisch Toekomstplan, slimmer parkeren, wonen en natuurlijk: een duurzaam huishoudboekje", schrijven de informateurs. Op het gebied van duurzaamheid hebben de partijen echter nogal andere opvattingen. Zo is GroenLinks als enige van de drie partijen voorstander van een draagvlakonderzoek naar windmolens, waar de VVD sowieso faliekant tegen windmolens is.

Maar de informateurs laten ruimte voor meningsverschillen in hun advies: "De komende week zullen Texels Belang, de VVD en GroenLinks verder met elkaar spreken, met als doel te komen tot een coalitieakkoord. Dat akkoord zal, is ons advies, zoveel mogelijk op hoofdlijnen stoelen, zodat er ruimte is voor wisselende meerderheden in de raad op onderwerpen die geen onderdeel uitmaken van dat akkoord." De drie partijen werkten nog nooit eerder samen als college.