Theatervoorstelling Dodenherdenking

'Kinderen in een bombardement' is het thema van de theatervoorstelling met Nationale Dodenherdeking op 4 mei, aansluitend op de herdenkingen in De Burght en op de Algemene Begraafplaats.

Daarmee wordt aansluiting gezocht met Theater na de Dam, waarbij in heel Nederland theatervoorstellingen na de herdenkingen worden opgevoerd. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag door middel van voorstellingen van extra betekenis te voorzien, en te blijven herdenken. Het is 9 jaar geleden begonnen in Amsterdam en bestaat inmiddels landelijk. In 2017 zijn landelijk ongeveer 80 voorstellingen verzorgd. Deze beginnen na de herdenkingen meestal om 21.00 uur. Informatie; www.theaternadedam.nl.

Ina Schrama heeft een aantal van deze voorstellingen in Amsterdam bezocht en raakte onder de indruk van de manier waarop de artiesten en muzikanten het verleden en het heden aan elkaar verbinden en spiegelen. Het verleden wordt verteld aan de hand van brieven, dagboeken, en verhalen, het heden wordt gekoppeld aan het thema door een blik op nu. Met Cor van Heerwaarden en Aris van Zeijlen kwam het ter sprake en ontstond het idee om ook een voorstelling op Texel te realiseren.

"We hebben overleg gehad met het comité 4 en 5 mei, dat ons initiatief enthousiast heeft ontvangen en ondersteunt. Voor de realisatie hebben we als werkgroep samenwerking gezocht met Artex, Sander Boschma. We denken dat deze voorstelling een bijzondere toevoeging kan zijn aan het levend houden van het herdenken, met name door de koppelingen van heden en verleden, en verhalen gecombineerd met muziek.

Als locatie hebben we gekozen voor Cinema Texel , een zaal centraal in Den Burg, goed bereikbaar voor iedereen die ook aan de herdenking deel eemt." Het begint om 21:15 uur.

Thema is 'Kinderen in een bombardement'. Toen en nu. Verhalen van de kinderen van toen over de opstand van de Georgiërs, en verhalen van iemand die opgroeide in het Koerdische deel van Irak. We hopen dat we met deze voorstelling een mooie nieuw traditie kunnen starten.