Wat ik zeggen wou

Nationaal Park (2)

Nou dachten de Texelse boeren dat na de Relatienota's, de Flora- en Fauna wet, de PKB Waddenzee, de Natuurbeschermingswet, Natura 2000, Aardkundige monumenten, enz. het wel een keer gedaan was. Maar er komt steeds weer een pak regelementen bij. Er werd gedacht dat het na de Texelse projecten op Dorpzicht, de Haneplas, de Forten bij Oudeschild, De Zandkes, Ottersaat, het Wagejot, Utopia, Nieuw Buitenheim, Oude Sluishoek, De Westen, Waalenburg, en vooruit dan maar, ook nog De Bol, het nu wel een keer klaar zou zijn met die nieuwbakken natuur van eendevijvers en ganzepoelen. Niets is minder waar. De groenjassen gedragen zich als Rupsje Nooitgenoeg, zei onze LTO voorzitter, en hij heeft gelijk. Nou moet heel Texel Nationaal Park worden.

De landhonger is na al die jaren nog niet gestild. De regelgeving is al aangepast, de wettelijke mogelijkheden zijn er al. Het Nationaal Park op Texel is nu nog op zoek naar draagvlak om heel Texel in te lijven als NP. Alleen kunnen ze nu nog niet zeggen wat Texel daar mee opschiet. En ook niet wat er dan nog meer niet mag. Nu al weten we dat er dan niet meer gejaagd mag worden, terwijl het stikt van de ganzen. Nu al, met de oude regels van het NP, heeft een bollenteler uit Den Hoorn van het NP te horen gekregen dat hij in tegenstelling tot eerdere afspraken geen hazen meer mag schieten, en als die beesten zijn tulpen en zijn krokussen opvreten, dat hij dan maar wat anders moet gaan telen. Kortom, we hebben nu al flink last met een NP dat alleen in de duinen zit. Wat gaat er gebeuren als straks heel Texel inclusief de dorpen NP wordt? De gemeente staat buitenspel, de provincie wijst aan, de minister beslist.

Aanwijzing van heel Texel tot NP zal verstrekkende gevolgen hebben voor iedereen, (Vliegveld? Autocross? Rondje Texel?) maar zeer zeker voor de Texelse landbouw, die de afgelopen decennia al enorm heeft ingeleverd voor natuurontwikkeling, en daarnaast grote inspanningen levert om duurzaam te produceren. Zou het niet beter zijn om eerst eens alle lopende "natuurprojecten" af te ronden? En te evalueren? Er gaat nogal wat mis met het natuurbeheer. Naast de ganzenellende tekent zich nu ook een aalscholverprobleem af, het water in de kostbare duinmeren raakt ernstig vervuild. Wat doe je er aan? De predatie van kraaien, kauwen, ratten en wilde katten op de weidevogels is een groeiend probleem, ook in de natuurgebieden. Waar is het Plan van Aanpak? Alles wat binnendijks aan "natuurgebied" is aangelegd moet op een goede manier worden beheerd, juist omdat het geen echte natuur is. Hoe werkt dat en wat kost het? Dat lijken voorlopig wel de grootste uitdagingen voor de terreinbeheerders in en om het Nationaal Park.

Lia Duinker, Nieuweschild