Bloembollenteler Martin Kuip schreef het jeugdboek
Bloembollenteler Martin Kuip schreef het jeugdboek "Jorrit en de jacht op de kopie", dat zich afspeelt op Texel. Foto: Gerard Timmerman

Bollenteler debuteert als schrijver

Het verhaal zat al een jaar of acht, negen in het hoofd van bloembollenteler Martin Kuip uit Eierland, om het op papier te krijgen viel aanvankelijk nog niet mee. Maar nu ligt zijn jeugdboek "Jorrit en de jacht op de kopie" dan in de boekhandels. In het hele land welteverstaan, want uitgeverij Elikser ziet brood in het verhaal.

Misschien nog wel het meest tot zijn eigen verbazing, want schrijven was niet bepaald hetgeen waarvoor de bollenteler aan de Oorsprongweg zich voorbestemd voelde. Kuip (1971) werd geboren in Hoorn (NH) en verhuisde nadat het gezin de eerste drie jaar van zijn leven in Midwoud had gewoond, als kind mee naar Texel. Na de Havo studeerde hij HTS Scheepsbouwkunde en daarna volgde hij een opleiding tot Maritiem Officier. Maar hij koos uiteindelijk voor een bestaan aan de wal. "Als jongen werkte ik bij Nico Bakker en Marijke Palm in de bloembollen. Toen Nico ziek werd kreeg ik meer verantwoordelijkheid. Na zijn overlijden heb ik het bedrijf eerst met Marijke voortgezet en sinds 2002 zet ik de kwekerij zelfstandig voort."

Martin is gespecialiseerd in de teelt van Keizerskronen (fritillaria), waarvan hij meerdere soorten in het sortiment heeft. Een even arbeidsintensieve als specialistische teelt, De bollen zijn uiterst kwetsbaar, en verdragen (nagenoeg) geen machinale verwerking. Veel handwerk dus op dit florerende bloembollenbedrijf op de Eierlandse zandgrond. Nu het voorjaar is aangebroken en de bollen gaan bloeien komt er ook weer volop werk.

Schrijven is daarom vooral een klus voor de winter. Want deze bloembollenteler blijkt over een rijke fantasie te beschikken. "In grove vorm had ik het verhaal al een hele tijd in mijn hoofd, maar om het op papier te zetten ging me niet zo goed af. Toen ik hier een jaar of acht, negen geleden een student Nederlands aan het werk had, zei ik tegen hem: "Jij kunt goed Nederlands, als jij het nou eens opschrijft." Maar de student bedankte voor de eer.

Wat onwennig kroop de bollenteler daarom maar zelf achter de schrijfmachine, om met het tweevingersysteem zijn verhaal uit te tikken. Toen hij er aan bezig was, liet hij het aan zijn vader (Hans) lezen. "Nou Martin, best leuk." Een soortgelijke reactie kreeg hij van echtgenote Esther en ook dochters Melany en Selina vonden het een leuk verhaal. Dat waren de zetjes die hij nodig had om er mee door te gaan. Hij stapte met het verhaal naar Daan Welboren van Nauta Boek, die hem de suggestie deed eerst de onvolkomenheden eruit te halen.

"Ik liep eens met Selina door Leeuwarden, waar zij aan de Pabo studeert. Onderweg kwamen we een uitgeverij tegen. Ik dacht: dit moet zo zijn. Ik ben naar binnen gestapt en vertelde dat ik een verhaal had geschreven. Met het idee, niet geschoten is altijd mis. 'Stuur maar op', zeiden ze", tot zijn verbazing. "Ze vonden het een leuk verhaal, maar hadden allerlei tips en aanwijzingen om het verhaal beter te maken." Nadat er de nodige telefoontjes, mails en ander berichten heen en weer waren gegaan ligt het boek nu in de boekhandels.

Schrijven vooral klus voor in de winter

"Jorrit en de jacht op de kopie" is het verhaal over een Texelse jongen die op een winderige dag in het bos een merkwaardig voorwerp vindt. Het object ligt wat verstopt, hij heeft geen idee wat het is en hoe het daar terecht is gekomen. Het apparaat kan met hem praten en heeft zijn hulp nodig. Intussen zijn in het hotel van zijn ouders drie gasten aangekomen, die zich voordoen als onderzoekers. Maar ze gedragen zich verdacht, hebben kwade bedoelingen en willen koste wat het kost het vreemde object vinden. In een race tegen de klok probeert Jorrit samen met zijn buurmeisje Marjolein de onderzoekers op een dwaalspoor te brengen. En dan komen ze tot opzienbarende ontdekkingen. Een makkelijk leesbaar en spannend jeugdboek voor lezers vanaf veertien jaar en voor jeugdig volwassenen, ook voor wie niet veel leest.

Een boek met hier en daar een persoonlijk tintje. Zoals de subtiele verwijzing naar de bollen die hij teelt. Over Jorrit schrijft hij: "Deze zomer had hij een vakantiebaantje gehad in de bloembollen. Het bedrijf waar hij werkte teelde keizerskronen." Martin: "Ik hou van een gebakken eitje met ham. Mijn maat zei: 'Dat moet er in.' "En natuurlijk dat het op Texel speelt." Blijft het bij dit boek? "Eigenlijk wil ik nog wel een vervolg schrijven. Het zit al een beetje in mijn hoofd."

Jorrit en de jacht op de kopie" is voor €16,50 te koop in de boekhandels.