Texels Belang nodigt alle partijen uit voor vorming nieuwe coalitie

Texels Belang is de gesprekken begonnen ter oriëntatie voor een mogelijke coalitie. De partij werd afgelopen woensdag met vier zetels de grootste partij in de Texelse gemeenteraad.

De verkiezingsuitslag werd vrijdag definitief vastgesteld, waarna Texels Belang haar verantwoordelijkheid als grootste partij direct heeft genomen. William Witte en Daniel Bonne, vanuit het bestuur van Texels Belang, hebben alle partijen die één of meer zetels hebben bemachtigd uitgenodigd voor verkennende gesprekken die gisteren en vandaag plaatsvinden dan wel plaatsgevonden hebben.

Na afronding van de gesprekken stellen Witte en Bonne een advies op aan het bestuur van Texels Belang over het vervolg van de coalitievorming, waarin in elk geval aangegeven zal worden welke coalities de kwalificatie 'kansrijk' krijgen en verder onderzocht kunnen worden.

De coalitie bestaat nu nog uit VVD, PvdA en Texel 2010. De laatste twee verloren beiden een zetel en de VVD bleef stabiel op drie zetels. CDA en GroenLinks wonnen beiden een zetel. De verwachting is dat Texels Belang verder gaat kijken naar een mogelijke coalitie met VVD en CDA of een mogelijke coalitie met VVD en GroenLinks. Van 1998 tot 2002 en van 2006 tot 2010 vormden TB, CDA en GroenLinks samen de coalitie. Van 2002 tot 2006 zaten TB, CDA en VVD met elkaar in de coalitie. Een coalitie met VVD én GroenLinks is op Texel nog niet voorgekomen. Het is niet uitgesloten dat er ook een coalitie zonder Texels Belang kan ontstaan (bv VVD, PvdA, CDA en GroenLinks) als de partijen er onderling niet uit zouden komen.