Wat ik zeggen wou

Boer en weidevogels

Als boer vinden we het vanzelfsprekend dat wij bij de productie van gewassen en het houden van vee rekening houden met biodiversiteit, dus ook met de weidevogels. Dat maakt wel dat er afwegingen gemaakt moeten worden. Soms ben je gedwongen keuzes te maken die niet of minder goed zijn voor de natuurlijke flora en fauna. Die keuze maak je immers ook als je in een auto of nog erger in een vliegtuig stapt!

Als WLTO (voorloper van LTO) hebben wij in 1997 het initiatief genomen tot Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging 'De Lieuw', uitgegroeid tot een succesvolle vereniging die al vele doelen op ons eiland heeft bereikt o.a. op het gebied van weidevogelbeheer. Ook zorgen zij voor renovatie en aanleg van tuinwallen, schapenboeten en wandelpaden (...)

Als landbouworganisatie hebben wij ingestemd met de natuurontwikkeling, o.a. in de Hanenplas en Waalenburg; bijna 1.250 hectare! Niet omdat wij zo graag meer natuur willen, maar omdat wij de andere belangen ook zien en praktische inbreng willen geven. Heeft dat al bijgedragen aan een betere weidevogelstand? Waar zijn de konijnen in de duinen gebleven? Er wordt daar immers niet meer gejaagd. In de afgeplagde delen van De Muy is geen weidevogel meer te bekennen. Hoe kan dat? Heeft de klimaatsverandering er mee te maken?

De landbouw heeft te maken met heel veel regels uit Brussel, Den Haag en Haarlem. Zo zijn wij verplicht om alle mest direct onder te werken. Is dat misschien reden van de afname van de weidevogelstand? Op mest komen tenslotte veel vliegen en insecten af. En daar leven de pulletjes van de weidevogels grotendeels van. De nadelen van bovengronds uitrijden (zoals geur en emissie) wegen misschien wel minder zwaar dan de voordelen. Wij hopen met het steeds meer uitrijden van vaste mest de weidevogel weer een extra impuls te geven. Of zijn het de predatoren? Ratten, katten en beschermde roofvogels? En de toename van het aantal grauwe ganzen draagt zeker niet positief bij aan de weidevogelpopulatie.

Dialoog

Een belangrijk onderdeel van one toekomstvisie 'Nu verbinden is de toekomst voor morgen' is de dialoog aangaan met de terrein beherende organisaties, de overheden, politiek en maatschappelijke organisaties, om te komen tot voortschrijdende verbeteringen in de flora, fauna en cultuurlandschappen.

Al vaker hebben wij kritische organisaties aangeboden om inhoudelijk met ze in gesprek te gaan, maar die uitdaging durven ze blijkbaar niet aan. Maar via de Texelse Courant allerlei onwaarheden over de landbouw communiceren is erg makkelijk en goedkoop! Afgelopen winter hebben wij samen met de terreinbeheerders NM en SBB, gemeente en vogelwerkgroep meegewerkt in het project 'Duurzaam Door' (een initiatief van het Nationaal Park Duinen van Texel). Doel was te komen tot een plan van aanpak voor een betere weidevogelstand en beheersing van de ganzenpopulatie. Ook in 'Duurzaam Door' toonde de vogelwerkgroep weinig inlevingsvermogen in de belangen van een ander.

In de gangbare landbouw wordt meer en meer gebruik gemaakt van organische meststoffen en compost om de grond te bemesten. Hierdoor kan veel minder kunstmest gebruikt worden. Ziekten en plagen in planten worden tegenwoordig bestreden met selectieve middelen. Dit zijn middelen die de luizen bestrijden, maar tegelijkertijd bijen en andere nuttige insecten sparen. Via GPS worden meststoffen en gewasbescherming bovendien zeer gericht ingezet, zodat er een minimale hoeveelheid gebruikt hoeft te worden. (...) Innovatie in de landbouw is voortdurend gericht op de gezondheid van bodem, mens, dier en milieu.

Wij willen de dialoog aangaan met redelijke organisaties als SBB, Natuurmonumenten, overheden en maatschappelijke organisaties. Maar met de Vogelwerkgroep en de Stichting Vogeleiland Texel die zulke brieven schrijven zijn wij snel uitgesproken. Ik nodig ze wel uit nogmaals te kijken hoe wij kunnen zorgen dat er iedere dag goed en gezond voedsel wordt geproduceerd. En dat op een manier die zo milieuvriendelijk mogelijk en maatschappelijke verantwoord met oog voor flora en fauna. Ze moeten dan wel willen luisteren en inlevingsvermogen tonen. Anders is het zinloos. Immers inspraak zonder inzicht … leidt tot uitspraken zonder uitzicht!

Arnold Langeveld, namens LTO Noord KAVB afdeling Texel