LTO mengt zich in

debat weidevogels

"Wie denkt dat de agrariërs maar wat aanrotzooien heeft het mis!" Krachtige taal van LTO-voorzitter Arnold Langeveld naar aanleiding de ingezonden brief, waarin Marc Plomp namens Stichting Vogeleiland Texel de achteruitgang van de weidevogels vooral aan de moderne landbouw wijt.

Langeveld: "Als je de brief leest, zou je bijna geloven dat de landbouwsector erop uit is om de weidevogel te bestrijden en daarna haar straatje schoon te laten vegen door de politieke partijen. Het wordt tijd om een genuanceerd beeld te schetsen. Als agrarische sector hebben wij ons, naast onze normale bedrijfsvoering, in de afgelopen decennia ingezet voor de ecologie in en om onze bedrijven. Het is ook voor ons als landbouw van het grootste belang dat er een gezonde biologische balans in onze grond en daar boven heerst. Immers een gezonde bodem en gezond vee produceren nu eenmaal beter! Als er een sector is, en zeker op Texel, die oog heeft voor de wereld om ons heen dan is dat zeker de landbouw. Een jonge boer of boerin kiest zijn of haar vak meestal niet om er een makkelijk leven met grote verdiensten op na te houden, maar puur uit passie voor het vak. Het is vooral een way of life! Hij of zij kiest voor een leven waarin je een deal sluit met de natuur en het ecoleven om je heen. Daarin worden bewuste keuzes gemaakt. Zeker in de moderne bedrijfsvoering stellen boeren en boerinnen zich altijd de vraag 'als ik het één doe, wat zijn dan de gevolgen voor het ander?' En wie denkt dat de agrariërs maar wat aan rotzooien heeft het mis! Wij herkennen ons dan ook helemaal niet in de brief."

Transparant

"Uiteraard is het goed dat de maatschappij om ons heen meekijkt wat wij doen. En ook dat mensen daar een mening over hebben. We werken transparant: iedereen kan zien wat er gebeurt. Wij zijn er trots op dat wij als Texelse landbouw kunnen bijdragen aan een prachtig pallet van (lokale) producten van uitstekende kwaliteit, dat voor een zeer aanvaardbare prijs wordt aangeboden in supermarkten. Wat echter niet wegneemt, dat om het hoofd boven water te houden, boeren door de steeds verder gaande regelgeving en druk vanuit de supermarktketens bijna gedwongen worden tot schaalvergroting en intensievere productie methoden. Alles voor de laagste prijs! Wat nog tot veel consumenten moet doordringen is dat als zij een dieren-/ milieuvriendelijkere landbouw willen de boer ook een kostendekkende prijs moet krijgen. Anders houdt het op! En laten we niet uit het oog verliezen dat de landbouw voor de economie van zeer groot belang is! En de verhalen over subsidie vretende sector zijn van twintig jaar geleden! Eerlijk gezegd denk ik dat we ons maar niet moeten gaan afvragen wat het ontwikkelen van nieuwe Natuur de belastingbetaler kost."

Meer in Wat ik zeggen wou op pagina 8.