De leden van de tweede Bestuursklas ontvingen hun certificaat in Opduin en gaan op de foto met hun docenten.
De leden van de tweede Bestuursklas ontvingen hun certificaat in Opduin en gaan op de foto met hun docenten. Foto: TESO

Bestuurders Noordkop zijn er klaar voor

De tweede lichting van de Bestuursklas ontving donderdagmiddag hun welverdiende certificaat. De zestien deelnemers volgden twee jaar lang het programma met bijeenkomsten over presenteren, besturen, vergaderen, leiderschap en strategie. Maar de Bestuursklas gaat dieper dan dat.

De Bestuursklas is een initiatief van TESO en Rabobank Kop van Noord-Holland met als doel een impuls te geven aan de bestuurskracht op het eiland en in de Noordkop. De deelnemers werden geholpen bij hun persoonlijke ontwikkeling en kregen persoonlijke coaching. Ze leerden van elkaar en spraken met bestuurders die hun sporen al hebben verdiend, zoals de burgemeesters van Texel en Den Helder en de directie van de Rabobank in Utrecht. Deze tweede lichting van de Bestuursklas bestaat uit Michiel Kraak, Maartje Duin, Josien Wolf, Tamara Zijm, Ruud van Grieken, Ricardo de Graaf, Merel Apeldoorn, Ellen van der Linde-Bot, Pepijn Lijklema, Immetje Duin, Ivo Huizinga, Evalien Weterings, Niels Rutten, Rianne Boot, Willem-Johan Bakker en Job Schepers.

Vertrouwen en teambuilding waren een zeer belangrijk element van de Bestuursklas die in 2016 begon men een 24-uurs-sessie. "Ik kreeg een beetje het idee van brugklaskamp. Een nacht weg met mensen die je helemaal niet kent. Maar het gevoel is direct goed geweest. Het heeft mij enorm geholpen”, vertelt Tamara Zijm. “Ook ik heb enorm veel geleerd en heel veel handvatten aangereikt gekregen,” vervolgt Josien Wolf. “Zowel noodzakelijke praktische informatie over het opzetten van een stichting, als de manier hoe je in een bestuur acteert. Hoe ga je om met lastige kwesties? Wat doe je als je tegen problemen aanloopt en hoe zorg je dat een vergadering soepel verloopt. Je klasgenoten denken echt met je mee. Dit geldt ook voor de begeleiders Liesbeth Halbertsma en Caroline van Frankenhuyzen.”

“Naast deze groep is er goed contact met de eerste Bestuursklas. Wij hopen als cursisten dat er nog meer bestuursklassen volgen, zodat er een steeds groter netwerk ontstaat. Het is de ideale manier om kennis en ervaringen te delen. Bovendien opent een netwerk deuren, die normaliter gesloten blijven”, vertelt Maartje Duin enthousiast. Zo kwam onder meer het initiatief Jonge Bestuurders Texel tot stand. Een aantal deelnemers van de eerste en de tweede Bestuursklas presenteerde vorige maand een manifest aan de politieke partijen. Zij gaven hierin aan waar volgens hen kansen en mogelijkheden liggen.

Voor het eerst deden er ook deelnemers uit de Noordkop mee aan de Bestuursklas. “Dit werd door de groep als welkome aanvulling gezien, omdat het een beter inzicht geeft in wat er zich afspeelt in de Noordkop. Bovendien zijn er veel kansen en problemen op Texel die overeenkomen met andere gebieden”, vertelt Michiel Kraak uit Den Helder. De deelnemers hebben de wens uitgesproken om contact te houden en de vleugels ook uit te slaan in de Noordkop. Dit kan onder meer door netwerkbijeenkomsten en bezoeken aan bedrijven en politieke organen in de regio. De groep gaat de komende periode vorm geven aan deze plannen. “Wij kijken met trots en enthousiasme terug op deze periode”, stelt Immetje Duin. 'De 16 van 2016' willen de afronding van de Bestuursklas graag bekronen met de toetreding tot aansprekende besturen op het eiland en in de Noordkop. "We zitten vol frisse ideeën en dragen graag ons steentje bij aan de toekomst van Texel en samenwerking met de Noordkop", sluit Pepijn Lijklema af.