De BRU 31, het kokkelvaartuig dat de gebroeders Schagen hebben gekocht.
De BRU 31, het kokkelvaartuig dat de gebroeders Schagen hebben gekocht. Foto: Bru.nu

Schagens breiden kokkelvisserij uit met TX98 Fenna Pieternella"

De Texelse vissersvloot is uitgebreid. Kokkelvissers Willem Anton en Albert Schagen hebben de Bru 31 aangekocht, met de bijbehorende handkokkelvergunning. Met de nieuwe naam TX 98 "Fenna Pieternella" eren de gebroeders hun moeder.

Toen in 2004 de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee werd verboden heeft de overheid vissers en opvarenden gecompenseerd met een vergunning om te mogen handkokkelen in de Waddenzee. Er zijn toen 10 additionele vergunningen uitgegeven (er bestonden al 21 traditionele vergunningen). De additionele vergunningen zijn persoonsgebonden en daarmee niet overdraag- en verhuurbaar. De traditionele vergunningen zijn eigendom van de vissers en dus blijvend, de additionele zijn in bruikleen en kan de overheid weer intrekken. De gebroeders Schagen beschikten tot dusver over één traditionele en twee additionele vergunningen. Vier jaar geleden lieten de Schagens een nieuw schip bouwen, de TX96 Louise Marlou. Geheel van aluminium met een zeer geringe diepgang, speciaal geschikt voor de kokkelvisserij.

Sinds vrijdag beschikken ze over een tweede kokkelschip. Willem Anton: "Albert en ik hebben van begin af aan gezegd dat als er nog eens een traditionele vergunning in de aanbieding komt, dan kopen we hem. In januari hoorden we dat er waarschijnlijk één vrij kwam. Dus pakten we de telefoon. Het gaat ons niet zozeer om het schip, maar vooral om de vergunning. Ook als de minister nu besluit om de additionele vergunningen in te trekken kunnen Albert en ik dankzij onze twee traditionele vergunningen blijven vissen." Het 18 meter lange schip van aluminium en een diepgang van een halve meter is gebouwd in 2004. Willem Anton: "Andere mensen gaan er voor ons mee naar zee." De Schagens hebben vertrouwen in de toekomst. "Van een conservenartikel in de tijd van de mechanische kokkelvisserij, is de kokkel een zeer gewaardeerd product geworden. Vers en zandvrij. Er is veel vraag naar, met 31 handkokkelaars moeten we de hele markt voorzien. Via de Oude Vismarkt leveren we aan restaurants op Texel en via Lenger Seafoods in Yerseke en Harlingen gaat het verder weg, tot Frankrijk, Spanje en Portugal aan toe. Alles vers, onze afnemer pikt de dagelijkse vangst op zee op." De Schagens vissen in de Waddenzee van Texel tot aan de Eems. Op het nieuwe schip zitten ook visrechten voor zeebaars en harder op de Waddenzee en bepaalde soorten visserij op de Oosterschelde. "Maar onze intentie is puur om te handkokkelen."