Winnaar Den Helder: leid verkeer van en naar boot buiten stad om

Verkeer van en naar Texel buiten de binnenstad van Den Helder omleiden, Den Helder aantrekkelijker maken voor toeristen en toeristenbelasting heffen bij Texelgangers die naar Texel gaan.

Het zijn enkele ideeën die leven bij de partij Beter voor Den Helder, met zes zetels winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Helder. De partij is momenteel in gesprek met andere partijen in Den Helder om een nieuw college te vormen. Het idee om op Helders grondgebied bij toeristen naar Texel toeristenbelasting te heffen, is van meerdere kanten al als 'niet-uitvoerbaar' bestempeld, maar het is wel even aan de orde geweest.

Om het toerisme in Den Helder verder te laten ontwikkelen, beschrijft Beter voor Den Helder in haar verkiezingsprogramma de bouw van een ecovriendelijk vakantiepark in Den Helder, de stad moet aantrekkelijk worden voor een weekendje weg en het idee is geopperd om cruiseschepen vaker in Den Helder te laten afmeren. "De gasten kunnen in het voorjaar een tour door de bollenvelden maken of een helikoptervlucht om de Afsluitdijk te zien. Den Helder is als ligplaats ook vele malen goedkoper dan Amsterdam of Rotterdam." De omleiding van het verkeer zou via de oostoever moeten plaatsvinden.

Van de drie Noordkopgemeenten aan de overkant krijgt Den Helder in ieder geval een nieuwe indeling van de coalitie. De Stadspartij, vier jaar geleden winnaar met elf zetels, zakte terug naar twee zetels. Coalitiepartij CDA won één zetel (staat nu op vijf) en de PvdA in Den Helder bleef gelijk op twee zetels. In de gemeente Hollands Kroon boekten coalitiepartijen Seniorenpartij, VVD en CDA winst. De partij Lada, die daar vier jaar geleden eveneens in de coalitie kwam, verloor vijf van de zes zetels. In Schagen was coalitiepartij CDA de grote winnaar met tien zetels en verloor coalitiepartij PvdA twee van vijf zetels. Dat betekent dat daar mogelijk de bestaande coalitie voortgezet kan worden.