Rebecca Geskus, bezig met een soort nomadentent van bruine Texelse wol versterkt met visnetten.
Rebecca Geskus, bezig met een soort nomadentent van bruine Texelse wol versterkt met visnetten. Foto: Jeroen van Hattum

Natuur op Texel is bron van inspiratie

Favoriete plek

Mijn atelier op de Schilderweg vlakbij de Bierbrouwerij, naast Sukha Texel.

Hoe ben je op Texel gekomen?

In 2001 ontmoette ik Jan Gremmen tijdens een (Kerst-) vakantie op Texel. Hij woonde en werkte toen al op het Maartenhuis in De Koog. In 2006 zijn mijn dochter en ik naar Texel verhuisd naar het Maartenhuis waar ik werk kon krijgen als woonbegeleider.

Probeer meer creatief om te gaan met leegstaande gebouwen

Wat voor werk doe je op Texel?

Naast mijn part-time baan als woon- en werkbegeleider op het Maartenhuis ben ik beeldend kunstenaar (schilderen, tekenen en viltprojecten) en heb ik samen met Jan het viltbedrijf 'Texelsvilt'. Hier geven we workshops vachtvilten en maken we vooral van Texelse wol 'vegetarische vachten' (kleden die eruit zien als een gelooid vacht, maar zijn gemaakt van afgeschoren wol) en andere produkten zoals wijnkoelers, kleden en kussens. We verkopen onze produkten op Texel, maar ook in bijvoorbeeld Amsterdam en Duitsland.

Momenteel maak ik werk voor een expositie die ik samen met Erna van Sambeek (van oorsprong van Texel) heb in het Natuurmuseum Natura Docet in Denekamp. Directeur Esther Bánki heeft ons hiervoor uitgenodigd. De expositie is van 1 april tot ongeveer 1 december 2018.

We hebben als entree een soort Nomadentent gemaakt van bruine Texelse wol versterkt met oude visnetten uit Oudeschild. Verder is het ingericht met ons eigen individuele werk, een mooie combinatie van verschillende materialen en technieken. Een leuke afwisselende expositie gaat het worden!

Wat voor werk deed je vroeger aan de overkant?

Ik ben opgeleid als kunstschilder in Kampen op de kunstacademie, daarna ben ik in de film- en TV-business terecht gekomen en heb daar twintig jaar gewerkt als set-dresser, kostuum ontwerper, rekwisiteur en art-director. Die periode woonde ik in Amsterdam. Toen ik moeder werd, heb ik me om laten scholen tot activiteitenbegeleider en creatief therapeut.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Naast mijn drie 'banen' heb ik niet veel tijd over, maar ik loop regelmatig met onze hond over de Hoge Berg, op het strand of in de Dennen. Tijdens mijn wandelingen krijg ik inspiratie en ideeën voor nieuwe tekeningen en schilderijen. De natuur is mijn inspiratiebron: bijvoorbeeld (trek-)vogels, hazen, omgewaaide bomen, daar zie ik dynamiek en drama in.

Maar ik kijk ook graag naar schapen en verlekker me aan hun mooie wolletje. Ik vind het leuk om op maandagmiddag naar de rommelmarkt in Den Hoorn te gaan, maar wel met een gericht doel. Een bezoekje aan de haven in Oudeschild vind ik fascinerend, vooral als de kotters net binnen zijn gekomen en al het tuig wordt schoongemaakt en opgeruimd.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik houd van de nuchtere, recht voor z'n raap stijl, als er maar tolerantie en humor in zit. Het is leuk dat ik door mijn werk met wol, contact heb met Texelse boeren.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ik vind het fijn dat Texel een eiland is, waar je te maken hebt met alle aspecten van de natuur: wind, water en de diversiteit van het landschap. Bijzonder dat er steeds weer groepen vogels tijdelijk Texel bezoeken tijdens hun trektocht.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Rust en ruimte. Ik hoop dat er geen lelijke hotels en appartementencomplexen bijgebouwd gaan worden.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Meer creatief omgaan met leegstaande gebouwen, deze bewoonbaar of bruikbaar maken voor doelgroepen die daar behoefte aan hebben, ook al zou het van tijdelijke aard zijn.

Wat mis je op Texel?

Een alternatief filmhuis.

Goede herinnering aan Texel?

De kampeervakanties met mijn familie in de jaren zestig op Loodsmanduin, Woutershok en Kogerstrand. De grillige weersomstandigheden, heftige regenbuien waardoor alles uit de tent weg dreef, een dreigende orkaan, wind, heerlijke zonnige stranddagen, garnalen vissen, Slufter en een bezoek aan de schapenmarkt tussen al die blatende schapen.

Wat is er zonde aan Texel?

Toen we een paar jaar geleden ons huis vonden op de Schilderweg, waren we gecharmeerd door deze plek: een driehoek van bedrijvigheid en ambacht, aan de voet van de Hoge Berg.

Helaas is het ook een buurt met veel gedoe en oud zeer, waar veel energie aan verloren gaat. Oud zeer kan bloei, openheid en vernieuwing, in de weg staan, dat vind ik zonde en jammer. Maar ik snap ook dat het niet eenvoudig is.

Met wie op Texel zou je wel eens een goed gesprek willen hebben?

Met een persoon die alles weet van de samenstelling van wol en preventieve behandeling tegen mot. Hier wordt wereldwijd erg geheimzinnig over gedaan, terwijl het overal voorkomt.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Alle ouders van kinderen die veel extra zorg nodig hebben.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik hoop dat ik dan nog steeds kan doen waartoe ik me gedreven voel.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Kasper van Kraaij, omdat hij een positief en nieuwsgierig persoon is die een nieuwe uitdaging niet snel uit de weg gaat.