Burgemeester Uitdehaag legt uit hoe het werkt in het stemhokje.
Burgemeester Uitdehaag legt uit hoe het werkt in het stemhokje. Foto: Jeroen van Hattum

Heldere antwoorden een vereiste op speciale verkiezingsavond

Het was maandagavond soms even schakelen voor de vertegenwoordigers van de politieke partijen die woensdag meedoen aan de verkiezingen.

Tijdens de speciale verkiezingsavond voor Texelaars met verstandelijke beperkingen kregen ze diverse vragen met een serieuze lading voor de kiezen. Helder antwoorden op de vragen waren een vereiste. De drie euro voor een buskaartje voor de Texelhopper en de toekomst van De Bolder waren enkele zaken waarover de aanwezigen meer wilden weten van de politici.

Hennie Huisman (lijsttrekker VVD) zei dat zij het zich niet kon voorstellen dat de Bolder ooit dicht zou gaan. De gemeente had niet voor niets in 2016 Jacco Mokveld als nieuwe directeur aangesteld. Leontine Versput (CDA) gaf aan dat haar partij voor gratis openbaar vervoer is. Nick Ran (VVD) reageerde dat gratis leuk klinkt, maar dat niets gratis is. "De buschauffeur moet ook betaald worden."

Het was de eerste keer dat de speciale verkiezingsavond werd gehouden. Burgemeester Michiel Uitdehaag wilde op die manier Texelaars die moeite hebben met stemmen meer bij de verkiezingen betrekken. Rekenwerk had geleerd dat de groep bij elkaar goed is voor één van de vijftien raadzetels.

Henk Slikker en Matty van den Berg begeleidden de avond. Zij moesten soms wat zeilen bijzetten om de vragen uit de zaal te vertalen naar de politici, maar dat ging ze goed af. De partijen hadden elk twee minuten om standpunten van hun partij te verkondigen. Hier sprong Leontine Verseput er tussenuit door contact te maken met de aanwezigen en hen in haar praatje te betrekken.

Burgemeester Uitdehaag ging met mensen die dat wilden het stemhokje in om uit te leggen wat ze woensdag moeten doen om hun stem uit te brengen. Woensdag mag er niemand anders bij staan, tijdens de speciale verkiezingsavond kon dat nog even wel.