Afbeelding
Foto: Marsh_Harrier

"Belangen vogels en imago van Texel als vogeleiland beschadigd"

Vogelwerkgroep Texel is zeer verontwaardigd over twee besluiten die de raad woensdag heeft genomen en vindt dat hiermee grenzen worden overschreden.

"De belangen van de vogels en het imago van Texel als vogeleiland worden op deze manier ernstig beschadigd. Laat Texel vooral vogeleiland blijven en laat de gemeente haar rol als beschermer van dit imago vooral hoog houden!" Beiden raadsbesluiten hebben betrekking op de Beleidsnotitie Natuur en Landschap 2018 die woensdag is vastgesteld. De raad besloot de passage van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waarin de achteruitgang van de weidevogels in verband wordt gebracht met schaalvergroting en intensivering van de landbouw, te schrappen. De Vogelwerkgroep is ook boos over de constatering van de raad dat de meeste predatie op Texel is toe te schrijven aan de Zwarte Kraai, de Bruine Kiekendief, de Buizerd, de Gans, de Meeuw, de rat en de (verwilderde) kat. "Daarmee wordt gesuggereerd dat zij de belangrijkste oorzaak van de achteruitgang zijn en daarom op Texel bestreden zouden moeten worden." Vogelwerkgroep: "Deze besluiten doorkruisen het brede weidevogeloverleg. Bovendien wekt het besluit de indruk dat de gemeente beschermde vogels gaat bestrijden en daarmee wet- en regelgeving gaat ontduiken."

"Het tweede amendement getiteld 'Waar ganzen zitten, zitten weidevogels niet' heeft ons zeer verbaasd en verontrust. Het is in de eerste plaats een onjuiste constatering en ten tweede is het uiterst merkwaardig een gans een predator te noemen. Een gans eet gras en geen weidevogels!"

Op pagina 16 reageert Stichting Vogeleiland Texel op Texel op het raadsbesluit.