Rijk wil ook grotere Nationaal Parken

De ambitie van het bestuur van Nationaal Park Duinen van Texel naar een grotere oppervlakte loopt parallel met nieuw (concept)beleid, aangestuurd vanuit Den Haag, voor de vorming van robuustere Nationaal Parken en natuurgebieden.

Daarvoor gelden nu nog modelcriteria, maar het zit er wel aan te komen. NP-voorzitter mr. Jan van de Venis: "Parken die kunnen uitgroeien naar 10.000 hectare en groter. Met verbindingen tussen cultuur, landschap, natuur en economie. Als je naar Texel kijkt, dan voldoet het eiland al goed aan de huidige concept criteria. Onder de streep zal er dan ook niet heel veel veranderen. Behalve dan dat binnen de nieuwe structuur zaken als educatie, organisatie, zeggenschap en beheer natuurlijk wel moeten worden uitgewerkt én er meer aandacht komt voor Texels erfgoed vanuit cultuur en landschap. De gemeente, terreinbeheerders en andere organisaties houden daarbij hun eigen taken en verantwoordelijkheden. Waar wij naar toe willen is om met alle partners te werken aan NP Texel."

Draagvlak

Uiteindelijk is het aan het Rijk om, na overleg met of op voordracht van de provincie, heel Texel te benoemen als NP. Maar dit, wat ons betreft, alleen met voldoende draagvlak onder Texelaars. Van de Venis beseft dat hij voor het realiseren van deze ambitie, hij hoopt rond 2025, op Texel "nog een wereld te winnen heeft". Jong en oud moeten nog meer betrokken worden bij het NP. Veel Texelaars waarderen het NP al enorm, anderen zien het verschil niet, met of zonder. Op dat stuk, die verbinding, de trots en betrokkenheid bij de unieke natuur en cultuur op het eiland, willen we graag bruggen bouwen.