Mr. Jan van de Venis, voorzitter van Nationaal Park Duinen van Texel.
Mr. Jan van de Venis, voorzitter van Nationaal Park Duinen van Texel. Foto: Foto Lisette Schoo

"Iedere Texelaar trots op het Nationaal Park"

"Het Nationaal Park moet de trots worden van de Texelaars." Een uitdagende missie voor mr. Jan van de Venis, sinds 1 september voorzitter van Nationaal Park Duinen van Texel.

Door de ambitie uit te spreken om serieus te bekijken om het NP over heel Texel uit te gaan rollen begeeft het bestuur waarvan hij voorzitter zich op glad ijs. Ten eerste omdat als Texelaars ergens een hekel aan hebben, dan is het wel aan zaken die van bovenaf worden opgelegd. Verder zijn landbouwers er beducht voor dat ze meer landbouw kwijtraken aan natuur of daar meer rekening mee moeten houden. Scepsis ook door het verdwijnen van het bezoekerscentrum voor het NP en het ontbreken van geld voor onderhoud van fietspaden, uitkijkpunten, informatiepanelen, ruiterpaden en andere recreatieve voorzieningen. En dan is er de argwaan dat de medaille van het NP die Texel omgehangen krijgt, ook een keerzijde heeft, in de vorm van beperkingen, extra regels, etc.

Toch bespeurde Van de Venis tijdens de klankbordavond toen hij het beleidsvoornemen van het NP ontvouwde geen noemenswaardige weerstand. "De respons was eigenlijk wel goed. Ik denk dat Texelaars inzien dat er onder de streep niet veel hoeft te veranderen. Maar dat het wel grote voordelen biedt. Zo zal er bij een duidelijke zonering van de landbouw veel minder aan getornd worden. Texel wordt een NP met een sterk merk, waarmee niet alleen natuur en cultuur effectief wordt beschermd, maar ook allerlei lokale activiteiten, diensten en producten kunnen worden verbonden. Het aantal gastheren, nu typisch nog in de toeristische sector, willen we uitbreiden, onder meer naar de dienstverlenende sector." Van de Venis benadrukt dat het NP geen extra bestuurslaag met zich meebrengt. "We richten ons veel meer op samenwerking. Zoals met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LTO. Ook met de gemeente, die over de centrale regelgeving gaat. Maar met elkaar kun je wel overeenkomsten of convenanten afsluiten over allerlei zaken. Zo creëer je een winwin-situatie."

De ambitie staat of valt met draagvlak en betrokkenheid. Gezien de lage opkomst tijdens de klankbordavond ligt daar nog een stevig taak. Door thema-avonden in combinatie met de klankbord avonden te houden (de eerste op 14 juni over natuur-inclusieve landbouw) wordt een hogere opkomst en betrokkenheid verwacht.

Onderzoek naar heel Texel als NP is een stevige ambitie en zonder geld begin je weinig. "Eén van onze speerpunten is: hoe krijgen we meer geld naar het NP. Van wat we nu van Rijk, provincie en de gemeente ontvangen kunnen we de boel nu net draaiende houden. Maar voor realisatie van onze ambities, een sterk merk, goede voorlichting en educatie, duidelijke structuren en organisatie en een goede infrastructuur is meer geld nodig. Met meer geld kunnen we veel meer doen voor de natuur, infrastructuur, mogelijk een bezoekerscentrum, fietspaden en noem maar op.

We willen daarbij naar aanvulling vanuit huidige financiers (met name provincie en gemeente) al dan niet specifiek voor bepaalde projecten, maar kijken ook naar nieuwe verdienmodellen, zoals verhuur, excursies en meer bijdragen van onze Duitse gasten. Zij genieten wel van het park, vaste gasten zelfs als ze thuis zijn - zo zien we op social media, maar ze dragen nu niet financieel bij. Financiering is overigens ook een landelijke zorg. Een overheid die wel nationale parken van wereldklasse wil, maar de financiële verantwoording volledig naar provincie en gemeente wegschuift, dat kan wat ons betreft niet. Het mag geen armoedig gebied zijn dat aan z'n lot wordt overgelaten. Als gezamenlijke NP's werken we daaraan."