Onderzoek: héél Texel Nationaal Park

Het Nationaal Park uitrollen over het hele eiland, inclusief de Razende Bol en de kust direct rond Texel. Het bestuur van Nationaal Park Duinen van Texel onderzoekt deze optie als onderdeel van haar nieuwe beleid.

Het huidige Nationaal Park strekt zich uit over bos en duinen aan de westkant van het eiland, in totaal zo'n 4000 hectare natuur. Mr. Jan van de Venis, sinds 1 september 2017 voorzitter van het NP: "Ook buiten de grens van het NP park liggen waardevolle natuur- en cultuurgebieden. Denk aan de Schorren, de Vogelboulevard aan de oostkant van het eiland en de Razende Bol. Zoals vogels niet het onderscheid maken of ze wel of niet in het NP zijn, zien ook wij als bestuur het onderscheid niet zo. Daarom stelden we onszelf de vraag: is het voor de natuur van Texel niet wenselijk dat we gaan naar een groter NP? En wat is daar dan voor nodig?

Elkaar versterken

Daarbij focussen we niet alleen op natuur, maar kijken veel breder, ook naar landschap en cultuur. Landschap en cultuur als onderdelen van het NP, betekent dat we niet beogen om landbouwgrond van boeren af te pakken om er natuur van te maken. Maar eerder samen kijken hoe natuur en landbouw elkaar kunnen versterken. Met water voor landbouw, insecten voor bestuiving, beschutting en veiligheid met het oog op klimaatverandering, biedt de natuur al heel veel. Dan kun je ook wat terugvragen. Denk aan meer natuur inclusieve landbouw, minder gebruik van pesticiden, meer gewassen telen die de natuur ondersteunen, etc. Daar horen dan onderlinge afspraken bij die tot doel hebben elkaar te versterken.

Cultureel erfgoed

We kijken nadrukkelijk ook naar wat het eiland nog meer te bieden heeft. Neem de keileembult (Hogeberg). Het is een aardkundig monument en een stuk cultureel erfgoed dat bij heel veel mensen op het eiland niet bekend is. Duizenden jaren geleden woonden er al mensen. Zonder deze bult had Texel er heel anders uitgezien, had een groot deel van 'Holland' niet bestaan en zou de zee tot Amersfoort en Zwolle komen. Dat is van grote waarde en daar kun je informatie over geven." Idee van het bestuur is om het NP op te delen in duidelijke zones. "Het ene gebied leent zich er wél voor dat bezoekers er mogen komen, maar kwetsbare gebieden zou je (deels) kunnen afsluiten. Zoals plekken waar zeehonden op het strand kunnen komen. Toeristen waarderen Texel en het NP hoog juist vanwege de rust en ruimte. Ze geven bovendien relatief veel geld uit op het eiland. Wat het bestuur betreft een wenselijke combinatie, beter voor het eiland, de natuur en de Texelaars dan massatoerisme met relatief lagere uitgaven."

Meer over de ambities van het Nationaal Park en een interview met voorzitter mr. Jan van de Venis op pagina 15.