Jaap Vlaming en Sander van Knippenberg feliciteren Jacobine en Sandor Mantje.
Jaap Vlaming en Sander van Knippenberg feliciteren Jacobine en Sandor Mantje. Foto: Gerard Timmerman

GroenLinks reikt twee Milieuprijzen uit

Liefst twee Milieuprijzen heeft GroenLinks de afgelopen dagen uitgereikt. De eerste aan Sandor en Jacobine Mantje uit waardering voor hun nieuwe bedrijf in De Koog. En de tweede aan akkerbouwer Jan Lap uit de Prins Hendrikpolder, voor de landelijke uitstraling van dit boerenbedrijf.

Jaap Vlaming van GroenLinks over de nieuwe winkel van Mantje: "Ze hebben een pand neergezet dat alles in zich heeft om De Koog modern te maken", verwijst GL naar de plannen voor Planet Texel voor een betere en moderne invulling van de badplaats. "Passend in het Planet Texel idee, passend in deze tijd. Energieneutraal, zonder gas, een duurzaam gebouw waarin vooral veel werkgelegenheid uit de Texelse omgeving is betrokken. Veel Texelse bedrijven mochten hun nek uitsteken om te bewijzen dat de benodigde kwaliteit wel degelijk plaatselijk aanwezig is." GL is onder de indruk van het ambitieniveau en het inspanningsniveau van de familie Mantje.

Lap

Over het bedrijf van Jan en Nettie Lap in de Prins Hendrikpolder: "De familie Lap heeft een nieuw bedrijf gesticht dat landschappelijk zo is ingepast, dat die er altijd al zou kunnen hebben gestaan. Op alle mogelijke manieren is geprobeerd om grotendeels zelfvoorzienend te zijn met energievoorziening, door het gebruik van zonnepanelen en een palletkachel. Hoewel geen biologisch bedrijf, wordt gestreefd naar een minimum aan bestrijdingsmiddelen en wordt bemesting met ruige mest toegepast, waarmee ook het dierenwelzijn is gediend."

"Sinds vorig jaar heeft dit Texelse landbouwbedrijf de erkenning gekregen een bedrijf te zijn dat rekening houdt met weidevogels."