Leerlingen luisteren naar het scholierendebat op de OSG.
Leerlingen luisteren naar het scholierendebat op de OSG. Foto: Jeroen van Hattum

Politici netjes naar elkaar tijdens scholierendebat op OSG

Vertegenwoordigers van de negen politieke partijen op Texel gingen maandagochtend op de OSG in Den Burg nog een keer met elkaar in discussie voor het eerste scholierendebat.

Ten overstaan van de bovenbouw van de HAVO en het VWO debatteerden ze over drie stellingen: het geestelijk welzijn van de jeugd, gebruik van alcohol en drugs en betaalbare woningen en werk voor hoger opgeleide jongeren.

De politici hielden het netjes naar elkaar, waardoor er geen uithalen waren of politici echt werden aangevallen. Ze gingen allen serieus in op de stellingen, waardoor het debat voor de jongeren op de luie trap in de aula interessant was om te volgen. De kandidaat-raadsleden kregen het echter ook niet cadeau.

Edo Kooiman (lijsttrekker TB) wilde van OSG-scholier Jeffrey Eelman (derde op lijst D66) wel eens weten hoe zijn partij een vrijdagavond geopperd plan om met vakantiewoningen het huizentekort terug te dringen denkt te gaan betalen. Eelman moest hierop het antwoord schuldig blijven. Hij verklaarde dat dat niet zijn portefeuille was, waarna Kooiman hem erop wees dat hij wel namens D66 aan het debat meedeed. Hennie Huisman (lijsttrekker VVD) vergaloppeerde zich even toen de huisvestingsverordening - een paar jaar geleden afgeschaft - aan de orde was. De VVD pleit voor terugkeer, waarna presentator en OSG-scholier Martin van der Vlist doorvroeg of de afschaffing een paar jaar geleden een totale mislukking was. Huisman riep 'ja' om zich vervolgens toch maar te nuanceren. Zij kreeg verder van meerdere politici de complimenten dat ze het als wethouder goed had gedaan. Henk Jonker kreeg de nodige reacties, toen een plan van Texel 2010 om met drugshonden op de boot te gaan controleren aan de orde was. Meerdere kandidaat-raadsleden waren niet voor dergelijke handhaving op drugs, maar zagen meer in beloning van goed gedrag en preventie.

OSG-scholieren Elias Marseille (tweede bij GroenLinks) en Sophie Eelman (tweede bij Eiland Belang) deden eveneens mee aan het debat. Eelman bleef wat op de achtergrond in de discussie met Henk Jonker en Dries Veltkamp, maar hield stand. Marseille liet moeiteloos van zich horen in de discussie met Ben Zegeren (CDA) en Jan Wolter Timmerman (Alternatief).

Veltkamp liet zich op het eind nog even gaan met de opmerking 'dat Texel desnoods maar zonder toestemming van de provincie huizen moet bouwen'. Beetje voor de bühne, maar daar prikten de toeschouwers wel doorheen.