Wat ik zeggen wou

Texel vogeleiland?

Naar aanleiding van de besluitvorming van de raad rond de Beleidsnotitie Natuur en Landschap 2018 (het schrappen van de passage waarin de achteruitgang van de weidevogels in verband wordt gebracht met schaalvergroting en intensivering van de landbouw en de constatering dat de meeste predatie is toe te schrijven aan de Zwarte Kraai, de Bruine Kiekendief, de Buizerd, de Gans, de Meeuw, de rat en de (verwilderde) kat schreef Stichting Texel Vogeleiland een ingezonden brief. Gezien de grote lengte hierbij een samenvatting, de volledige brief staat op www.texelsecourant.nl.

Dekking zoeken

"De gemeenteraad laat zich wel heel erg gemakkelijk voor het karretje van de Texelse boerenlobby spannen en heeft het grotere geheel van Texel als Vogeleiland uit het oog verloren. Het bestrijden van schadelijke predatoren lijkt logisch, want wie wil er nu geen weidevogels in de gemeente? Texel is van oudsher een rijk weidevogeleiland geweest en is dat gelukkig op sommige plekken nog steeds. Om dit in stand te houden moeten de weidevogels beschermd worden.Dit is vastgelegd in de beleidsnotitie Natuur en Landschap. Maar de manier waarop roept wel vragen op, onder meer over het schrappenvan deze passage: "Deze achteruitgang hangt samen met schaalvergroting en intensivering in de landbouw, stelt het CBS. Daarbij gaat het om het omzetten van kruiden- en bloemrijk grasland in uniforme gedraineerde graslanden waar te vroeg en te vaak gemaaid wordt. Jonge vogels verliezen voedsel en dekking of worden domweg dood gemaaid. Uitbreiding van steden en infrastructuur wordt als een andere oorzaak voor de teruggang genoemd."

De reden voor de gemeenteraad om deze passage te schrappen was: "Wij vinden echter dat het CBS hier een zeer ongenuanceerde mening over de rol van de landbouw bij de achteruitgang van de weidevogels neerzet, zeker omdat er meerdere oorzaken zijn aan te wijzen. Wij vinden het onnodig confronterend en ook onterecht om de oorzaak eenzijdig bij de landbouw te leggen". De waarheid mag blijkbaar niet opgeschreven worden!

Boerenlobby

Hier blijkt wederom de invloed van de boerenlobby van een plattelandsgemeente. Texel leeft vooral van het (eco)toerisme maar wordt nog steeds geregeerd door partijen die het boerenbelang vooropstellen. In Nederland is al tientallen jaren bekend dat de weidevogels het meest te lijden hebben van ontwatering t.b.v. de landbouw, de toenemende intensivering van vroeger maaien, een hogere dichtheid van vee in de weide en het toenemende gebruik van (kunst) bemesting en bestrijdingsmiddelen, waardoor steeds meer bloemrijk grasland omgezet wordt naar monoculturen raaigras.

Dit zijn landelijke feiten die ook voor Texel van toepassing zijn. Maar op Texel wordt nota bene door de gemeenteraad geroepen: NEE hoor, dat vinden wij ongenuanceerd, het is niet terecht dat eenzijdig bij de landbouw te leggen. En op Texel denken de "boeren wetenschappers" te weten waar het wel aan ligt. Het ligt aan de kiekendieven, de buizerds, de Zwarte Kraai en de Kauwtjes. Natuurlijk spelen ook de ratten en de (verwilderde) huiskatten een rol. En of dat niet genoeg is, is in een ander amendement besloten dat ook de ganzen en de meeuwen tot de predatoren van de weidevogels behoren. En predatoren zijn er de oorzaak van dat de weidevogels zo achteruitgaan. Dat is volgens de "boeren wetenschappers" een feit.

Dus de gemeenteraad besluit in al haar wijsheid om de bestrijding van de predatoren tot prioriteit te verheffen. In het beleidsdocument stond namelijk (heel terecht) een opmerking dat uit onderzoek is gebleken dat bestrijding van predatoren slechts een zeer beperkt rendement heeft. (...)

De raad besloot de passage "Wordt nagegaan op welke wijze invulling gegeven kan worden aan de bestrijding van predatoren waaronder verwilderde katten", werd vervangen door: "Enkele pilots te starten op zo kort mogelijke termijn om de predatie door katten, zwarte kraaien en kauwen van legsels en kuikens van weidevogels substantieel te verminderen met alle wettelijke toegestane middelen."

Stichting Vogeleiland Texel