Niels Rutten (CDA) wordt ondervraagd door Tessa van Daalen.
Niels Rutten (CDA) wordt ondervraagd door Tessa van Daalen. Foto: Job Schepers

Debat geeft vooral inzicht presentatietalent

"Daar zou dit debat in mijn ogen ook gedeeltelijk over moeten gaan. We kunnen elkaar van alles gaan beloven de komende jaren, maar als we dat niet oplossen dan kan er niets."

Remko van de Belt is tijdens het verkiezingsdebat - vrijdag in Question Plaza - duidelijk als het gaat om het wegenonderhoud. Texel krijgt te komende jaren te maken met een structureel tekort van drie miljoen euro en het onderhoud van het wegennet kost een hoop geld. Alleen het geld als uit het mobiliteitsfonds volstaat volgens Van de Belt niet en dus moet er gekeken worden naar andere opties. Het was zomaar één van de onderwerpen die voorbij kwamen tijdens het debat dat georganiseerd was door alle lokale mediapartijen. Of de kiezer beïnvloed is in haar keuze, is nog maar afwachten. Ondanks nuttige informatie, bracht het vooral inzichten in de presentatiekunde van de verschillende partijen. Met name de kleinere lokale partijen schoten inhoudelijk regelmatig tekort. Problemen werden benoemd, reële oplossingen bleven vaak uit. Texels Belang gaf in de persoon van Edo Kooiman aan eigenlijk tegen betaald parkeren te zijn, en geld te willen halen uit infrastructurele heffing voor Texelaars en iedereen die naar Texel komt. Eric Hercules deed dit af als onzin. Volgens hem is het wettelijk niet mogelijk. De meeste partijen zijn wel voor het parkeervignet, al blijft het parkeren bij de strandslagen een heet hangijzer. Peter van Sijp (VVD) gaf aan dat het alleen wel voor een heel jaar zou moeten zijn, in plaats van een kalenderjaar. "Dus als je het vignet in juni koopt, is het vignet tot juni het jaar daarop geldig."

Uiteraard kwam ook de bouw van nieuwe woningen ter sprake. Pepijn Lijklema (D66) riep in zijn pitch op om de woningen die Woontij heeft in Den Helder - ongeveer 800 - te verkopen en van dat geld recreatiewoning op te kopen op Texel om deze te gebruiken voor de huisvesting Texelaars. GroenLinks hield een betoog over vergrijzing, waarbij lijsttrekker Van Knippenberg inzette op tijdelijke woningen in verband met de vergrijzing, de bevolking loopt immers terug. Niels Rutten herinnerde de verschillende fracties aan het feit dat de provincie Texel qua nieuwbouw op de nullijn gezet heeft en er dus niet makkelijk gebouwd gaat kunnen worden." Rutten was niet de enige jongeling die er bovenop zat. De jongelingen verschuilden zich geenszins. Elias Marseille (GroenLinks) voelde zich als een vis in het water en was weinig onder de indruk van de felle vragen van presentator Tessa van Daalen. Inhoudelijk bleef hij redelijk vlak, maar hij wist de vragen ook goed te omspelen. Met Van Knippenberg (GroenLinks) Lijklema, Rutten, Floor Roeper (CDA), Martin van de Vlist (Alternatief) en Jeffrey Eelman (D66) stonden er nog flink wat jonge nieuwkomers op het podium. Grote afwezige in dit rijtje was Sophie Eelman, nummer 2 van Eiland Belang. Zij liet al het werk over aan lijsttrekker Jan Aris Eelman. Het is een gemiste kans voor de partij, die een vlotte spreker goed had kunnen gebruiken.

De mediapartijen zullen tevreden terugkijken op de eerste samenwerking. Het geheel zat strak in elkaar en Van Daalen en Henk Slikker vulden elkaar op het podium goed aan. De moeilijkheidsgraad van de 'triviavragen' had wat lager mogen liggen. Zowel in de zaal als op het podium wist men het antwoord op negentig procent van vragen niet. Het complete debat is terug te zien op de website van de Texelse Courant. Het woord is nu aan de kiezer. Morgen gaat Texel naar de stembus. De oplettende kijker ziet in de uitzending de eerste contouren van coalitievoorkeuren.