Wat ik zeggen wou

Trump op Texel

De gemeenteraad heeft gesproken: Het Centraal Bureau voor de Statistiek mag niet zeggen dat de achteruitgang van de weidevogelstand samenhangt met schaalvergroting en intensivering van de landbouw. Het CBS baseert die uitspraak weliswaar op talloze onderzoeken van wetenschappers (Newton 2004, Teunissen & Soldaat 2006, Vickery et al. 2001). Al deze, en andere onderzoeken, wijzen in dezelfde richting: de achteruitgang van de weidevogelstand hangt samen met de intensivering van de landbouw. Het is een waarheid als een koe. Maar twee derde van de raad (met uitzondering van PvdA, GroenLinks en D66) hoort de waarheid niet graag loeien.

Sinds 2004 wordt het wel en wee van de grutto's in Friesland gevolgd. Van maar liefst 1.000 nesten verzamelen onderzoekers alle mogelijke gegevens. Dit alles onder leiding van Theunis Piersma, die in 2014 de hoogste wetenschappelijke onderscheiding voor zijn werk ontving: de Spinoza Premie. En ook dit onderzoek wijst in dezelfde richting: de achteruitgang van het gruttobestand komt in eerste instantie door de schaalvergroting en intensivering van de landbouw. Ander factoren, zoals predatie, hangen daar nauw mee samen.

Precies zoals in het Amerika van Trump, houden sommigen niet van kennis. "Wetenschap is ook maar een mening". Helaas is die gedachte ook tot ons eilandje doorgedrongen. Met de kop in het zand zijn we op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen. En scoren lukt kennelijk beter met vooroordelen dan met kennis.

Niek Vermeulen,

Den Hoorn.