Wat ik zeggen wou: over het

Waddenfonds en macht op Texel

Na de mooie, correcte en scherpe analyse van Gijs in de laatste TC ben ik mij opnieuw gaan verdiepen in het wel en wee van het Waddenfonds. Als het Waddenfonds meedoet dan is het op hun manier. Ze hebben echt geld te over. Alleen dan wel voor een definitief project; niks proef, niks pilot, niks proberen. Alle mogelijkheden tot terugdraaien worden professioneel de nek omgedraaid.

Zij betalen en bepalen. Op hun voorwaarden en niet anders. Met voor henzelf het grotere politieke doel om straks te worden aangewezen als uitvoerend en coƶrdinerend Waddenorgaan. De wens van de minister. De Texelse politiek heeft hierin gekozen voor het weggeven van de macht, om zo lijkt en concludeer ik op persoonlijke titel, de financiƫle gaten op te kunnen vullen met het geld van het Waddenfonds.

Qua Ceres gaat het allang niet meer over wel of geen toegang, de problemen worden daar echt veel groter. Die toegang is niet te handhaven. Overigens wel een eis van het Waddenfonds. U snapt nu ook waarom de Gemeente in de kramp schiet; waar haal je 12 miljoen vandaan? Het laatste repliek van het Hoogheemraadschap in de TC is een lachertje. Iedere eilander weet dat dit zand nooit blijft liggen. Ga een rondje op zondag langs de strandslagen met een beetje bries; daar verstuiven de euro's waar je bij staat! Veeg en lap ze!

Ceres-zand ligt binnen een paar jaar op de Hogeberg voor de deur van de door het Waddenfonds betaalde appartementen. Er zijn vrijdag "opeens" rietschermen geplaatst om dat zand daar te houden. Het zou toch niet stuiven? En dan op een dinsdag stiekem de dijk schoonschrapen. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Wie gaat deze waanzin stoppen? Wie durft er op te staan en rationeel te gaan beslissen op onderwerpen als dit? Rationeel regeren had Ceres gered, gaat de Hogeberg redden, Ik kijk uit naar de komende week; wie gaat er winnen? En wie mag het gaan oplossen? Ik denk dat er een aantal partijen, misschien ook wel verantwoordelijken, hun politiek Waterloo gaan vinden. Dat is niet zielig; ze zijn voldoende gewaarschuwd. Ik wens u een fijne zomer!

Joost Albers, Den Burg