Uitgebrande woningen aan de Koetebuurt in Oosterend. Maandag is een gespecialiseerd bedrijf gestart met het verwijderen van asbest.
Uitgebrande woningen aan de Koetebuurt in Oosterend. Maandag is een gespecialiseerd bedrijf gestart met het verwijderen van asbest. Foto: Gerard Timmerman

Nasleep brand "De weken voorbij gevlogen"

"Om kwart voor vijf maakte Ann me wakker. 'Je moet er uit'. Ik deed het gordijn van de slaapkamer open en zag het meteen: aan alle kanten brand."

De woning aan de Koetebuurt van Willem en Ann Daman was er één van de vijf die betrokken waren bij de grote brand in Oosterend op vrijdagmorgen 2 maart. Willem: "Ik heb tien jaar bij de brandweer gezeten en ben wel wat gewend. Maar ik zag nu zóveel vlammen. Ik ben er uit gestapt, broek aangedaan en naar de badkamer gelopen. De ramen knalden er al uit en de vlammen sloegen naar binnen. Ik heb Ann wat spullen gegeven die ik bij elkaar had gegraaid en zei: 'Wegwezen, naar beneden!"

"We werden opgevangen in een huis om de hoek en kregen daar koffie. Maar ik was niet weg te slaan bij de brand. Adriaan Verkaart (van de politie) heeft me er wel zes keer weggestuurd. Op een gegeven moment zei hij: 'Willem, nu is het klaar.' Toen we te horen kregen dat het dorpshuis als opvangcentrum was ingericht, zijn we daarheen gegaan. We zijn er héél goed opgevangen. Niet normaal. De burgemeester was er de hele dag. We zijn samen nog bij ons huis geweest. Op dat moment stond de wind gunstig. Ik dacht: misschien valt het wel mee. We zijn weer naar het dorpshuis gegaan en daar ben ik gebleven. De burgemeester is later nog wezen kijken. Hij kwam naar me toe en zei: 'Willem, dat gaat hem niet worden."

Emotionele momenten, maar er moest ook veel worden geregeld. "Kleren, een onderkomen, verzekering en noem maar op. We hadden niets meer. We werden echt van alle kanten geholpen. We gingen naar De Concurrent in De Cocksdorp en stelden ons voor als gedupeerden. Sabrina Veldman zei: 'Trek jullie vuile kloffie maar uit en zoek maar uit wat je nodig hebt en kleed je aan.' Dat was geweldig. Bij Mantje mocht ik schoenen uitzoeken, bij Texelana dekbedden, bij Jojo kleding en bij de sportshop hardloopschoenen. Ongelofelijk dank hiervoor! Albert Hoven zei: 'Willem, nu heb je wel hardloopschoenen, maar heb je wel wat om aan te trekken?' Hij bracht een tas vol met hardloopkleding. Gisteren heb ik mijn eerste rondje weer gelopen."

"In het dorpshuis zaten ook mensen van de verzekering. We krijgen veel hulp van Ries Swanink van Salvage (die namens de verzekeraar(s) snel ter plekke is voor de eerste hulp na brand, voor allerlei praktische zaken die op dat moment geregeld moeten worden, zoals onderdak.). Perfect zoals hij ons begeleid. Zo heeft hij op ons verzoek er direct een expert bij gehaald voor een contra-expertise. Direct na het sein brand meester zijn we met z'n drieën naar het huis gegaan. Ik heb daar onder meer foto's gemaakt."

"De afgelopen weken zijn voorbij gevlogen. Ik zit de hele dag te bellen en te regelen. Met de verzekering, de aannemer en noem maar op. Slapen is er amper van gekomen. Er gaat van alles door je hoofd, ik deed 's nachts geen oog dicht. Pas de laatste paar nachten heb ik weer wat kunnen slapen."

Na de brand heeft Willem nog wat persoonlijke eigendommen uit het huis kunnen redden, zoals een aantal schilderijen. "Ze worden schoongemaakt door een gespecialiseerd bedrijf."

Ann en Willem vonden snel onderdak in een vakantiehuisje. "We zitten daar prachtig. Een mooi, vast plekje, Ann heeft het mooi ingericht, vogeltjes in de tuin en zelfs een egeltje. Het ging best goed. We dachten dat we er langer mochten blijven, maar nu kregen we te horen dat we er voor de paas uit moeten. Een domper. Nu zijn we op zoek naar een ander huis. Want het zal wel even duren voordat ons nieuwe huis klaar is, ik schat wel een maand of veertien."