Museum Waelstee opent vandaag haar deuren.
Museum Waelstee opent vandaag haar deuren. Foto: Museum Waelstee

Museum De Waal opent met meerdere nieuwe exposities

Museum Waelstee, voorheen het Cultuurhistorisch Museum Texel, is vanaf vandaag weer geopend. Naast de vaste expositie is er onder meer aandacht voor de watersnoodramp.

Omdat het 65 jaar geleden is dat ook Texel werd getroffen door de watersnoodramp die ook hier slachtoffers heeft gemaakt, is de expositie uitgebreid met onder meer een indrukwekkende video van Jaap Eelman over de ramp alsmede foto- en krantenmateriaal.

In het kader van het thema akkerbouw laat de expositie Aardappelteeltlijn op overzichtelijke wijze zien de gehele lijn van aardappeltelen met de machines en gereedschappen die vroeger gebruikt werden: van grondbewerking tot het leveren van voor consumptie geschikte aardappelen. Tevens staan verschillende oude bakkerskarren opgesteld.

Wegens succes is de expositie Busvervoer op Texel door de jaren heen ook dit jaar te bezichtigen: een prachtig chronologisch overzicht van de veranderingen in het busvervoer op Texel.

De schilder Blok van der Velden heeft het Texelse landschap veelvuldig vastgelegd. In het voorhuis van het museum is tot begin mei een expositie van zijn schilderijen te bewonderen. Meer over de exposities en het museum aan het Hogereind in De Waal is te vinden op www.cultuurmuseumtexel.nl