Beeld uit de Wierstraat van de enorme schade die de brand die begon aan de Koetebuurt veroorzaakte.
Beeld uit de Wierstraat van de enorme schade die de brand die begon aan de Koetebuurt veroorzaakte. Foto: Gerard Timmerman

Brand maakt in Strend dubbele gevoelens los

Een ongekend heftige brand met een enorme impact. Enerzijds de grote materiële schade aan de woningen in Oosterend en het verlies aan persoonlijke spullen. Maar anderzijds de enorme betrokkenheid van Oosterenders en anderen die op één of andere manier wat probeerden te betekenen voor de gedupeerden.

Aan de ene kant de trieste aanblik van het blokje huizen in het oude centrum van Oosterend. Enkele woningen die compleet vernield zijn. Zoals het huis aan de Wierstraat dat na jaren van noeste doe-het-zelf arbeid op een oor na vrijwel geheel opgeknapt en gerenoveerd was en dat in enkele uren tijd in een ravage veranderde. Of het ogenschijnlijk minder zwaar getroffen huis op de hoek, waar de inboedel aan de ene kant compleet verzopen is, terwijl de andere kant nog helemaal droog is.

De dikke laag ijs aan de woning aan de andere kant van de Wierstraat illustreert hoe de brandweer met man en macht heeft gestreden om bij -8 graden Celsius het hoog oplaaiende vuur niet te laten overslaan naar dit huis en daarbij ook gebruik maakte van de vorst. In hoeverre dit huis de brand en het bluswater heeft doorstaan, zal moeten blijken. De Texelse brandweer, versterkt met brandweerlieden en voertuigen uit de Kop van Noord-Holland tot Alkmaar en Heiloo deden in de ijzige kou wat ze konden. Als ze werden afgelost, konden ze terecht in de mobiele verzorgingsunit, waar ze zich verwarmd door speciale elementen hun bevroren helmen konden afzetten en met warme broodjes en koffie op krachten konden komen. Rond 11.00 uur klonk het sein brand meester.

De beelden van de brand en de bestrijding die via de media razendsnel door Nederland gingen, maakten diepe indruk. Albert Hoven, voorzitter van de dorpscommissie en zelf woonachtig op steenworp afstand van de brand, maakte het allemaal van dichtbij mee. "Je probeert wat te betekenen. Met meerdere mensen van de dorpscommissie waren we de hele dag in het dorpshuis. Met de gedupeerde bewoners. Dat de burgemeester ook een groot deel van de dag aanwezig was, heeft mensen veel goed gedaan. Alles was ook perfect gecoördineerd. Het regelen van vervangende huisvesting voor de gedupeerden verliep verbazingwekkend snel. Het werd van alle kanten aangeboden. Ik hoorde de burgemeester op een gegeven moment zeggen dat hij meer huizen kreeg aangeboden dan nodig is." Mensen hebben tijdelijk onderdak gevonden in Noorderhoeve en De Verrassing.

In het dorpshuis waren ook de verzekeraars en Salvage (de organisatie die namens verzekeraars praktische hulp verleent na brand). "Het verliep allemaal heel georganiseerd en gestructureerd." Uit alle hoeken werd hulp aangeboden. Een van de gedupeerden zei: "Ik heb nog nooit zóveel handdoeken gehad. Mensen kregen kleding aangeboden en wat al niet meer." "De mensen bleven er verrassend goed onder. Ook naar elkaar toe. Ook naar de jongen bij wie de brand is begonnen. De vlam sloeg in de pan. Hij probeerde het af te dekken met een koekepan, om zo de zuurstof weg te halen. Maar aan één kant raakte een vlam zijn hand, waardoor hij in een reflex zijn hand terugtrok. Toen kreeg het vuur de vrije hand. 'Maar', zeiden de andere getroffenen, "voel je niet schuldig, we leven gelukkig allemaal nog." Hoven: "Opvallend zoveel positieve kracht die je tegenkomt. Iemand zei: 'Wat hebben we toch een fijn dorp, dat je elkaar in zulke momenten weet te vinden. Ik vind dit al Oosterend Present, al heeft het een heel andere lading dan bedoeld."