Raadsvragen over sociaal domein

De PvdA heeft kritisch gereageerd op het tekort van bijna een miljoen euro dat in het sociaal domein is ontstaan. De partij heeft raadsvragen gesteld om helderheid te krijgen, zodat de nieuwe gemeenteraad na 21 maart weet waar hij aan toe is.

Het sociaal domein is de verzamelnaam van onder meer de jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning, hulp aan mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, mantelzorg en omgang met vrijwilligers. Allemaal zaken waarover de gemeente sinds 2015 de verantwoordelijkheid heeft gekregen.

De PvdA herinnert het college eraan dat wethouder Hennie Huisman (zorg) een paar jaar geleden tijdens een bijeenkomst in Oudeschild nog riep dat het geld 'tegen de plinten opklotste'. Eind 2016 stond er in een evaluatie van het sociaal domein 'dat de gemeente op de goede weg was' en vervolgens kwamen er geen evaluaties meer. Eind oktober 2017 kreeg de raad te horen dat er een structureel tekort was van €975.000,-.

De PvdA wil weten wanneer het college wist van het tekort. De partij wil ook weten waarom er in de halfjaarrapportage van de gemeente, die vastgesteld werd op 20 september 2017, nog sprake was van een tekort van €95.449,-. "Hoe verklaart het college dit grote verschil?"

De sociaaldemocraten hebben ook moeite met een tweede brief over de tekorten die het college op 20 februari aan de raad stuurde. In die brief somt het college op hoofdlijnen op welke mogelijkheden er zijn om het tekort van een miljoen terug te dringen. Volgens de PvdA ontbreekt het aan een plan van aanpak. De partij wil weten waarom wethouder Huisman de periode vanaf september 2017 niet heeft gebruikt om al met voorstellen voor maatregelen te komen. Nu wordt in de brief van 20 februari gesteld dat het college in het eerste kwartaal van 2018 een voorstel met eerste maatregelen en planning aan de raad zal aanbieden.

Het college krijgt eveneens de vraag voorgelegd waarom er de afgelopen jaren op het gebied van het sociaal domein "niet veel is gedaan met zaken" die de raad een paar jaar geleden bij de start van het sociaal domein had aangedragen. Dat was toen onder meer andere manieren van inkopen van zorg, investeren in preventie, innovatie, creatieve koppelingen, effectiever organiseren en het aanhouden van een Texelse maat voor de zorg. Volgens de PvdA zijn dergelijke zaken nu terug te lezen in de hoofdlijnen die het college heeft opgesomd in de raadsinformatiebrief van 20 februari.

De partij dringt er bij het college op aan met een overdrachtsdocument te komen, zodat de nieuwe gemeenteraad straks weet welke ontwikkelingen eraan zitten te komen op het gebied van het sociaal domein. Volgens de PvdA is dat handig met het oog op de gesprekken die de partijen na 21 maart moeten voeren om tot een nieuwe coalitie en een nieuw coalitieakkoord te komen. Het moet ook duidelijk maken aan welke knoppen de raad kan draaien om de kosten in de hand te houden. Texel krijgt van het Rijk jaarlijks zo'n tien miljoen voor het sociaal domein.

Het college liet eerder weten dat het tekort in eerste instantie kan worden opgevangen met een opgebouwde reserve voor het sociaal domein. Er is een werkgroep ingesteld om de kosten voor de langere termijn in balans te krijgen. Volgens het college stijgen de kosten doordat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen, er meer mensen met een uitkering zijn en door de jeugdzorg. Doordat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen, wordt er meer beroep gedaan op huishoudelijke hulp en begeleiding via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Wat de jeugdzorg betreft, ziet de Texel kosten stijgen wanneer jongeren van de overkant op Texel in de pleegzorg komen. De gemeente wordt dan financieel verantwoordelijk voor de zorg, maar ontvangt daar geen financiële compensatie voor.