Graafwerkzaamheden op Kogerstrand in 2015.
Graafwerkzaamheden op Kogerstrand in 2015. Foto: Archief Texelse Courant

Texel 2010 stuurt open brief over Kogerstrand

Texel 2010 heeft in een open brief aan het college vragen gesteld over de voortgang van de handhaving bij camping Kogerstrand in De Koog.

Volgens fractievoorzitter Henk Jonker is het een jaar geleden dat burgemeester Uitdehaag een coördinerende rol op zich nam in het toezicht en de handhaving tegen de camping. Daar waren toen meerdere overheden bij betrokken.

Texel 2010 wil onder meer weten hoeveel strekkende meters duingrond zijn omgezet in verharding door stenen en vlonders. De partij vraagt waar de afgegraven grond is beland en of dit rechtmatig is verlopen. Jonker wil ook weten of de aantastingen van het Natura 2000 gebied ongestraft worden geaccepteerd. "Het kan toch niet zo zijn dat alle illegaal uitgevoerde werkzaamheden in opdracht van De Krim achteraf gewoon gelegaliseerd zullen gaan worden?"

De partij werpt in de open brief de vraag op of er "nog voldoende autonomie" bij Staatsbosbeheer (grond) aanwezig is om de juiste beslissingen te nemen. "SBB heeft het financieel erg moeilijk om al haar taken op een ordentelijke wijze te kunnen vervullen zoals we kunnen vernemen uit de kranten. Was SBB ten tijde van de illegale afgravingen en verstening van Kogerstrand wel een gelijkwaardige gesprekspartner van De Krim? Of is men bij SBB financieel zo afhankelijk van De Krim geworden dat hier geen sprake meer is van gelijkwaardigheid?"

Texel 2010 wil van het college ook weten of er mogelijk een boete aan De Krim is opgelegd of dat er een schikking is getroffen. "Wilt u ons op een zo kort mogelijke termijn uw weloverwogen handelen, te beginnen bij het opgemaakte proces-verbaal, uiteenzetten en de revenuen met ons delen vanaf dat u uw coördinerende taak met verve hebt opgenomen bij dit dossier?"