Fietspaden: wachten op voorstel

De fietspaden van Staatsbosbeheer (SBB) raken versleten en zijn in sommige gevallen te smal zijn voor het huidige gebruik.

SBB: "We houden de kwaliteit nauwlettend in de gaten en treffen waar nodig maatregelen (noodreparaties). Wanneer gevaarlijke situaties ontstaan die niet met eenvoudige onderhoudswerkzaamheden opgelost kunnen worden (en waar dus een grotere investering noodzakelijk is), zal SBB in het uiterste geval overgaan tot onplezierige maatregelen ten behoeve van de veiligheid. Bijvoorbeeld door van (een deel van) een verhard pad een onverhard pad te maken door het verwijderen van de bestrating, of door het (gedeeltelijk) af te sluiten. SBB hoopt echter dat er nu spoedig een structurele oplossing komt, zodat dergelijke onplezierige en onwenselijke maatregelen niet genomen hoeven te worden."

SBB krijgt al lang geen subsidie/rijksbijdrage meer voor het onderhoud en beheer van recreatieve voorzieningen, zoals fietspaden en wegen. "Laat staan dat we kunnen investeren in de verbetering ervan. In 2007 is mede vanwege deze situatie via het Nationaal Park Duinen van Texel gestart met de opstelling van het Verbeterplan Recreatieve Infrastructuur Nationaal Park Duinen van Texel. Iedereen die zaken in te brengen had mocht hierbij aansluiten. Er is toen duidelijk aangegeven dat Staatsbosbeheer dit plan niet zou kunnen realiseren zonder financiering van andere partijen. Toen de Gemeente Texel SBB verzocht betaald parkeren in te voeren op de parkeerterreinen van SBB, heeft SBB ingestemd onder voorwaarde dat er afspraken gemaakt zouden worden om de opbrengst mede te gebruiken voor het dringend noodzakelijke verbeteren en onderhouden van de recreatieve infrastructuur van SBB op Texel. De overleggen met de gemeente hebben nog niet tot een concreet voorstel aan SBB geleid. We verwachten dat het overleg in 2018 tot een aanvaardbare oplossing leidt.