Afbeelding
Foto: Jelle de Boer

"Ongelofelijk wat we hier hebben meegemaakt"

"Overdadig wat er op je afkomt, het doet je enorm goed." Een reactie van Leni Eveleens, één van de gedupeerden van de enorme brand vrijdagmorgen vroeg in Oosterend.

De brand van enorme omvang die 's morgens rond kwart voor vijf uitbrak en die met vernietigende kracht om zich heen greep, veroorzaakte grote schade. In totaal waren er vijf woningen bij betrokken. Het vuur begon in een appartement boven een garage aan de Koetebuurt, veroorzaakt doordat een frituurpan vlam vatte. Aangewakkerd door de straffe oostenwind greep het vuur om zich heen en sloeg over naar naburige woningen aan de Koetebuurt en in de Wierstraat. Dit ging gepaard met een enorme vlammenzee, vonkenregens en veel rook en roet.

De brandweer ter plekke moest onder lastige en zware omstandigheden de brand bestrijden. De Koetebuurt en de Wierstraat zijn twee smalle straatjes in het centrum van Oosterend. Het water bevroor als gevolg van de hevige vorst. Enkele betonnen paaltjes werden verwijderd om bij de brand te komen.

De brand werd snel opgeschaald naar groot en zeer groot. Via de Veiligheidsregio werden voertuigen en brandweerlieden van de overkant aangevoerd om het vuur te bestrijden en overslag naar andere woningen en panden te voorkomen. Voor de wateraanvoer werden door de straten slangen uitgerold. Door het wegpompen van leidingwater voor het blussen viel bij velen in de omgeving de waterdruk tijdelijk weg. De Nesweg werd afgesloten om van verderop bluswater aan te voeren.

Bewoners waarschuwden elkaar en omwonenden werden ruw uit hun slaap gewekt. Door herrie en rook en weer anderen zagen vonken voorbijkomen. Er werd vanuit huizen in de omgeving melding gemaakt van rook- en stankoverlast.

Om 7:37 uur ging een NL-Alert uit waarbij bewoners in een straal van driehonderd meter rond de brand door de veiligheidsregio Noord-Holland Noord zijn geadviseerd ramen en deuren dicht te houden en ventilatie uit te zetten. Eén bewoner had rook geïnhaleerd en een brandwond. Hij werd, meer uit voorzorg, naar het ziekenhuis overgebracht. Er vielen verder geen slachtoffers. Wel is Slachtofferhulp ingeschakeld om de gedupeerden bij te staan. Vlammen die in het donker hoog oplaaiden zorgden voor een onheilspellende aanblik. Bewoners in de directe omgeving werden door stank en rook uit hun huizen gedreven.

Overdadig wat er op je afkomt. Het doet je enorm goed

Voor mensen die vanwege de rook hun woning uit moesten, werd snel opvang geregeld in dorpshuis De Bijenkorf. Gedupeerden werden ook opgevangen bij andere Oosterenders.

Hulpverlening kwam snel op gang. "We krijgen overal hulp aangeboden", vertelden Bart en Leni Eveleens voor TV Noord-Holland. Hun woning lag recht in de vuurlinie en werd volledig vernield. Slechts een paar spullen konden uit de vuurzee worden gered. Onverwachte hulp kwam van vele kanten. Bij een winkel in De Cocksdorp mochten ze kleren uitzoeken. "Want wat ik aan had was het enige dat ik nog had. We kregen dekbedden en via-via van alles." Leni: "Overdadig wat er op je afkomt. Het doet je enorm goed."

Burgemeester Uitdehaag was snel ter plekke en was een groot deel van de dag in de Bijenkorf en in het dorp. "Ongelofelijk wat we hier hebben meegemaakt. Vreselijk voor de mensen die getroffen zijn, maar ook heel erg blij dat de mensen elkaar hebben gewaarschuwd. Het hele dorp steunt elkaar, vangt elkaar op en doet z'n best. Ik ben daar enorm van onder de indruk en heel trots op."

Deze foto van een met ijs bedekte brandweerman, gemaakt door Jelle de Boer, illustreert de barre omstandigheden. Meer op pagina 2.