Toneelgroep Oosterend.
Toneelgroep Oosterend. Foto: Job Schepers

Een lach en een traan

Humor en drama wisselden elkaar af, zondagmiddag in De Toegift @Klif12 waar het Eenakter Festival terugkeerde op de toneelagenda. Het werd een veelzijdige middag waarbij het massaal toegestroomde publiek met volle teugen genoot.

Van opstandige bejaarden tot Aagje Luijtsen en van een vluchtverhaal tot een klusbattle. Het had voor ieder wat wils, waarbij de kwaliteit bij het ene stuk hoger was dan bij het ander. Het geheel werd aan elkaar gepraat door Aris van Zeijlen die een lastige middag kende. In het gedimde toneellicht had hij misschien moeite met het lezen van de namen. Wat het ook zij, de meeste namen kwamen er niet foutloos uit. Het publiek hielp hem graag een handje. Het festival werd afgetrapt door De Ontmoeting, een stuk over Aagje Luijtsen met Kim Appelman en Quinten van Katwijk. Het was een moderne versie van een oud verhaal. Aagje Luijtsen moest er alles aan doen om uit de grijpgrage handen van Pieter van Cuijck te blijven. De #toenoockal en #ickoock leidde tot grote hilariteit in de zaal.

Van een totaal andere orde was het verhaal van Ahmad Al Shtewi die vertelde over zijn vlucht vanuit Syriƫ naar uiteindelijk Nederland. Hij is inmiddels woonachtig op 't Horntje en wil graag naar Den Burg. Hij is druk bezig met het verbeteren van zijn Nederlands om snel aan het werk te kunnen. Dat hij op de goede weg is, bleek wel uit zijn voordracht die moeiteloos te volgen was. Het aangrijpende reisverhaal leidde tot een staande ovatie nadat hij klaar was.
De programma was zorgvuldig opgebouwd, want na zijn verhaal volgde een gezonde dosis humor van de Toneelgroep Oosterend. De door de verzorgende (Els Whyte) slecht begrepen bejaarden zorgden met puik acteerwerk voor groot plezier in de zaal die wel in was voor een gezonde dosis onderbroekenlol.

Nadat Ina Schrama in het laatste stuk voor de pauze had gevuld met een verhaal over een moeder die in het bejaardenhuis haar leven overzag, was het de beurt aan Bas en Cor van Heerwaarden. De oudgedienden brachten een battle doormodderen van citaten. Het stuk zat goed in elkaar en het veroorzaakte een goede lach in de zaal. Ook het stuk dat Iris Dorst zelf had geschreven, viel in de smaak, maar het was wel even aftasten waar het heen zou gaan. Er zat op het eind een goed gevonden twist in het verhaal. Toneelgroep Nieuw Leven had met Martien de Vries en Ria Buisman twee sterke spelers op het toneel. Bovendien kende ook '90e verjaardag' een verrassend einde. Het slotakkoord van een succesvolle middag werd gegeven door eigenaar en toneelspeler Berry Lussenburg zelf. Het Eenakter Festival Nieuwe Stijl toonde aan een meerwaarde te zijn.