Wil de Wolf en Rikus Rommets maakten hun debuut bij De Vriendenkring.
Wil de Wolf en Rikus Rommets maakten hun debuut bij De Vriendenkring. Foto: Job Schepers

Debutanten schitteren

Een bijzonder gezelschap op een luxe cruise. Een niet al te verrassend verhaal, maar met overtuiging gebracht zodat het zeker aan te raden is om 10 maart naar de tweede voorstelling van Parels voor de Haaien van De Vriendenkring in De Waldhoorn te gaan.

Een bekakte juwelier (Joop Rommets) die als het er op aankomt onder plak zit bij zijn vrouw, een onzekere jonge purser (Rikus Rommets, die voor het eerst met zijn vader op het podium stond), een filmster die haar successen al lang achter haar heeft gelaten (Jacolien van Kooten) en een gepensioneerde mevrouw die veel te veel drinkt (Ria Boeijen). De typetjes uit het stuk zie je vrij ver van tevoren aankomen. Door de frisse manier waarom ze ten tonele brengen, heeft het publiek - vrijdagavond in de Waldhoorn in Den Hoorn - een uitstekende avond. Het wordt de avond van de nieuwelingen. Met Rikus Rommets, Wil de Wolf, Hanna Goemans, Nienke de Visser en Gery Lap staan er maar liefst vijf debutanten op de planken. Daarnaast is het voor Marcel Witte al meer twintig jaar geleden dat hij voor het laatst op de planken stond.

De debutanten zullen ongetwijfeld last hebben gehad van zenuwen, maar hier is weinig tot niets van te merken. De spelers en speelsters zijn tekstvast en zitten goed in hun rol. Wil de Wolf blijft met haar humor dicht bij de persoon die ze buiten het toneel is. Dit combineert ze prima met de rol van Fien. Een vrouw die middels een trucje met haar man Henk (Marcel Witte) -die machinist is aan boord - op de eerste klasse meereist tussen mensen die zich in de hogere klassen van de samenleving bevinden. Haar broertje John (Rikus Rommets) is purser en vreselijk bang voor de gevolgen wanneer uitkomt dat zijn tante clandestien meelift. Het leidt tot hilarische taferelen, waarbij het eerder afvragen is wanneer Fien door de mand valt in plaats van of ze ontdekt wordt. Ondertussen speelt zich aan dek van alles af. Juwelier Antoine blijkt een enorme flirt, tot groter ergernis van zijn vrouw Charlotte (Sietske Bakker). Filmster Flora (Van Kooten) doet enorm uit de hoogte, maar niemand lijkt haar echt te kennen. Haar assistente Ansje (Hanna Goemans) heeft haar handen vol aan aan de grillen van haar bazin.

Dit geldt in mindere mate voor Loes (Nienke de Visser), het nichtje van Jo (Ria Boeijen). Ze is door de familie met haar tante meegestuurd om te letten op het drankgebruik van haar tante. Uiteindelijk blijkt het allemaal mee te vallen. Maar met het groot aantal verschillende soorten mensen in de eerste klasse, zie je aankomen dat het misgaat. Als er dan ook nog juwelen gestolen worden en het zeker is dat de dader zich onder de passagiers van de eerste klasse bevindt is het spel op de wagen. Want wie is de dader? Is het de juwelier die verstand heeft van dure juwelen? Fien, de toch wat minder chique dame of is het toch Loes, Ansje of Flora? En waarom doet Bril (gepensioneerd onderwijzeres, gespeeld door Gery Lap) toch zo geheimzinnig...?

Parels voor de haaien is een bezoek op 10 maart zeker waard. Regisseur Roel de Waard had zijn troepen goed voorbereid, waardoor souffleur Marco Bakker een niet al te moeilijke avond lijkt te hebben gehad. Willem Rommets had na een kleine aarzeling in het begin het licht en geluid uitstekend onder controle. Peter van Sikkeleras en Janny Schuil verzorgden de kapsels en grime. Het decor werd gebouwd door Arno Gerritsma en Marco Bakker.