Roken van een joint.
Roken van een joint. Foto: Chuck Grimmett

Raad 2014 - 2018: verdeeldheid over idee coffeeshop op Texel

De Texelse Courant blikt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart terug op de raadsperiode 2014-2018. Deel 16: een coffeeshop.

De Texelse gemeenteraad is over het algemeen niet echt van de harde tegenstellingen. Dat is begin 2017 even anders als het thema 'coffeeshop' onverwacht aan de orde is. De partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. De burgemeester van Den Helder zet het onderwerp op de agenda met zijn opmerking dat de coffeeshops in de Kop van Noord-Holland meer over de regio verspreid mogen zijn. Met andere woorden: het zou geen kwaad kunnen als Texel en Hollands Kroon ook een coffeeshop binnen de gemeentegrenzen laten komen, zodat niet vrijwel alle coffeeshops in Den Helder zitten.

Texel 2010 en Texels Belang zijn in de raadsvergadering van 15 februari 2017 faliekant tegen. De PvdA, GroenLinks en D66 juichen een onderzoek naar de mogelijkheden juist toe. In de ogen van TB en Texel 2010 brengt een coffeeshop ongewenste ontwikkelingen met zich mee. Volgens PvdA, GL en D66 is het een manier om meer zicht en grip op drugsgebruik te krijgen in plaats van dat alles in de illegaliteit zit. Zij willen daar wel een nadere discussie over. Het CDA is tegen, maar wil wel kijken welke mogelijkheden verandering in de wetgeving biedt. De VVD is tegen, maar ziet mogelijkheden om bij de Bolder legaal wiet te kweken en dit bij het politiebureau te verkopen.

De bespreking op 15 februari krijgt een naar karakter als Texel 2010 en VVD met elkaar in botsing komen over de toon die Texel 2010 tegen de Helderse burgemeester aanslaat. Het gaat zover dat VVD, D66 en GroenLinks de raadzaal verlaten als er over de motie tegen de coffeeshop wordt gestemd. Die krijgt alleen steun van Texel 2010 en Texels Belang.

Overigens is de discussie over een coffeeshop bijzaak in de algehele zorgen over het drugsgebruik op het eiland. Het college stelt in dat kader de nota 'In Control of Alcohol &Drugs' op om het drugsgebruik op Texel terug te dringen. De nota wordt in de raadsvergadering van 25 mei 2016 unaniem door de politieke partijen goedgekeurd. De nota richt zich vooral op het voorkomen van drugsgebruik (preventie) en minder op de harde aanpak (repressie) van dealers. Volgens burgemeester Uitdehaag is er wel degelijk repressie, maar is dat niet altijd in de openbaarheid te delen. Hoewel er vanuit de politiek gewerkt is aan maatregelen, blijven onder veel Texelaars de zorgen leven over het gebruik van drugs en drank.