Rembrandt 'Flora'.
Rembrandt 'Flora'. Foto: Artex Kunstenschool

Kunstlezing: Hollandse meesters in de Hermitage

Bij Artex start woensdag 7 maart om 20.15 uur een kunstlezing met als thema 'Hollandse meesters in de Hermitage'. De lezing wordt gegeven door kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

De Hermitage in Sint-Petersburg bezit een van de grootste collecties kunst uit de Gouden Eeuw buiten Nederland. De Russische collectie begon als keizerlijke verzameling onder tsaar Peter I de Grote, die Nederland twee keer heeft bezocht, in 1697 en in 1717. Het was echter vooral tsarina Catharina II de Grote die de Hermitage heeft geschapen. Zij kocht hele collecties aan en verwierf duizenden werken.

Tot 27 mei 2018 zijn schilderijen van onder meer Rembrandt, Hals en Potter evenals minder bekende meesters, in de dépendance van de Hermitage in Amsterdam te zien. Onder meer Rembrandts beroemde 'Flora' (zie foto) zal te bewonderen zijn, als een van de zes Rembrandts op de tentoonstelling. Weet u wie er model voor stond? En wie Flora was?

De lezing bereidt voor op een bezoek aan de tentoonstelling door het werk dat er hangt in te leiden en door meer te laten zien. Geschetst wordt de wijze waarop de collectie ontstond en over Nederlandse werken uit de Russische Hermitage die niet naar de expositie aan de Amstel zijn verscheept. Daarnaast worden schilderijen uit de tentoonstelling in hun context geplaatst door vergelijkingen te maken met kunst uit andere musea.

De lezing duurt twee uur en kost €10,- per persoon inclusief koffie/thee/lekkers. Vooraf reserveren is niet verplicht, maar wel gewenst. Reserveren via info@artex-texel.nl of via de website van Artex.

Artex organiseert regelmatig lezingen met kunsthistorische inhoud. Deze lezingen worden gegeven door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Hij is cum laude afgestudeerd in kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd.