Robotspin maken in Jeugdfablab

Ze maken met een 3D printer zelf een sleutelhanger en fabriceren met het trilmechaniek van een mobiele telefoon, een batterij en een tandenborstel en papier een spin die uit zichzelf beweegt.

Het zijn de bezoekertjes van het Jeugdfablab van Jolanda Dobber aan de Koetebuurt in Oosterend, dat zaterdagmiddag de eerste workshop hield. Fablabs zijn digitale werkplaatsen waar je met nieuwe technieken ideeën kunt uitwerken. Overgewaaid vanuit Amerika naar Nederland, en ze kennen inmiddels allerlei vertakkingen.

Jolanda: "Doel van het Jeugdfablab is om kinderen op jonge leeftijd nieuwe technieken te laten ontdekken, maar ook bewust te worden wat deze technieken inhouden voor de toekomst. Daarnaast laten we zien dat deze techniek bereikbaar is voor iedereen." Ze heeft een passie voor nieuwe gadgets en kijkt graag vooruit. "Het is leuk om kinderen spelenderwijs kennis te leren maken met nieuwe technieken." Voorbeeld is de 3D-printer, waarvan er meerdere exemplaren staan. Abe Witte (11) laat trots de sleutelhanger zien die hij er zojuist mee heeft gemaakt. Jolanda: "Kinderen mogen op de computer zelf het ontwerp maken."

Verderop maakt een jongen met een Virtual Reality bril wijdse gebaren met zijn armen. Hij waant zich dankzij de 3D-beelden een wandelaar in het ISS ruimtestation. Al zwevend slaagt hij er steeds beter in om behendig door het ruimtelab te manoeuvreren. In april zijn er verschillende workshops Virtual Reality. Geleerd wordt een VR-omgeving te maken en kan je met een zelfgemaakte VR bril je omgeving bekijken.

In het Jeugdfablab ook aandacht voor robotica. Kinderen zijn in de weer met speelrobots en Abe vertelt enthousiast hoe het werkt en wat je ermee kunt doen. Dan is het tijd om aan de slag te gaan met een eenvoudige toepassing van robotica: een spin die zelf beweegt. Ze maken hem van een oude tandenborstel waar de steel van af is geknipt. Op het harde stukje wordt het trilmechaniek van een mobiele telefoon gemonteerd, dat wordt verbonden met een platte batterij. Uit zwart papier wordt de vorm van een spin geknipt, en nadat de kinderen dat op elkaar hebben geplakt bewegen de robotspinnen trillend over tafel.

Een voorbeeld van hoe kinderen spelenderwijs kennis opdoen over nieuwe technieken. Een vak dat is verdwenen uit de middelbare onderwijs, maar hier op een leuke manier wordt gegeven. Sommige kinderen laten het erbij, maar bij anderen slaat de vonk over. Zij gaan ermee verder en groeien uit tot ware techneuten.

Meer informatie op www.jeugdfablab.nl.