Texel werkt hard aan schaatsijs

Vrijwilligers op het eiland doen hun best om als eerste een knappe ijsvloer te realiseren. In Oudeschild, Den Burg en Oosterend wordt hard gewerkt, terwijl in Waalenburg de natuur zijn werk doet. De Koog heeft de strijd tot eigen teleurstelling moeten staken.

Dat het maken van een ijsbaan nog niet zo'n eenvoudige klus is, bleek de afgelopen dagen wel in Den Burg en De Koog. Vol inzet gingen IJsclub De Koog en IJsclub De Scheve Schaats (Den Burg) aan het werk. Ze lopen tot op heden tegen soortgelijke problemen aan. Het water loopt weg en het plastic komt omhoog. In De Koog heeft men de handdoek in de ring geworpen. Soms is je best doen niet genoeg. Er werd heel hard gewerkt, maar het lukte de mannen niet om de ijsbaan dicht te krijgen. "Het landje is te hobbelig, het zeil te dun en het vriest overdag niet genoeg. Maar we hebben al een plan voor volgend jaar", vertelt een teleurgesteld rayonhoofd Kees Moormann.

Nick Ran, initiatiefnemer van de ijsbaan op de Groeneplaats in Den Burg: "er ontstaan luchtbellen en het water loopt bij de putten weg. We hebben de gaten lek geprikt, zodat de lucht er uit kon. Daarna hebben we het weer geplakt. Nu zit er voor de derde keer nieuw water op. Ik denk dat we Koning Winter nu maar eens twee dagen zijn werk moeten laten doen. Dat geduld is lastig, maar ik denk dat het de beste keus is."

In Oudeschild staat er een kleine laag water in de ijsbaan, waar het gras doorheen komt. "Geen stress allemaal: Ja de ijsbaan zit vol met regenwater en het is wachten tot het ijs houwes is. Alleen vrijdag zwommen de eenden nog op de baan, dus zo dik is het nog niet. Bovendien is het zonnetje erg warm overdag. Wat betreft het gras, dat groeit er altijd doorheen maar is er na een rondje schaatsen ook zo weer afgeschraapt. De ijsclub is er echt wel mee bezig en wij hopen ook dat we eindelijk ons nieuwe clubgebouw in gebruik kunnen nemen", stelt Victor Maat van de IJsclub.

In Oosterend ziet de ondergrond er goed uit, maar volgens Willem Sangers die een rondje deed wordt er hier voorlopig nog niet geschaatst. "Er zit nog een groot wak in de baan. Dit moet eerst dichtvriezen en dan nog aansterken." In Waalenburg doken filmpjes op van de eerste waaghalzen die het ijs betraden. Aangezien dit weekend de ganzen nog vrolijk rondzwommen lijkt voorzichtigheid geboden.

De plek van de traditionele ijsbaan in Den Burg staat droog. Tot frustratie van velen. Zie ook elders deze krant. Voor De Koog en de ijsbaan op de Groeneplaats is het hopen dat al hun tomeloze inzet wordt beloond met schaatsijs. Dit verdient de brandweer ook die beide banen al meerdere keren van water heeft voorzien.