Een door het NIOZ gefilmde zeepaling op 1400 meter diepte.
Een door het NIOZ gefilmde zeepaling op 1400 meter diepte. Foto: NIOZ

NIOZ filmt op 1400 meter diepte in diepzee

Marien ecologen van de NICO-expeditie hebben voor het eerst beelden gemaakt van de Nederlandse diepzee bij Saba. De NICO-expeditie een wetenschappelijke expeditie met de Pelagia die in december van Texel vertrok. Er zijn diverse Texelaars aan boord. De diepzee bij Saba is het enige stukje diepzee op Nederlands grondgebied. Het lukte onderzoekers van het NIOZ om met infraroodcamera's op een diepte van 1400 meter opnames te maken.

Dat leverde beelden op van reuze pissebedden, zeepalingen en haaien. Volgens het NIOZ wordt met de beelden een basis gelegd om veranderingen in dit stuk Nederlandse diepzee te kunnen bestuderen. Dat is een belangrijke schuilplaats, kraamkamer en leefomgeving voor vis en kreeftachtigen. "Maar wat er precies leeft op de diepere flanken van dit unieke stukje diepzee dat Nederland rijk is, was nog nooit eerder gezien."

De NICO-expeditie met de Pelagia duurt nog tot eind juli. Het onderzoeksschip gaat na de Caraibische Zee door naar de Mississippidelta en Ierland en dan weer terug naar Texel.