Wat ik zeggen wou

"Creatieve routes"

Iedereen heeft wel eens te maken met de gemeente. Zodra er toestemming verleend moet worden voor bijvoorbeeld een aanvraag staat de gemeente gelijk voor de deur met een heleboel eisen. Wanneer niet aan deze eisen voldaan wordt kan je de aanvraag al gedag zwaaien. Maar andersom is dit vaak niet het geval.

Alle beoogde aanpassingen in de omgeving worden beschreven in het bestemmingsplan voor dat gebied. Dit bestemmingsplan wordt altijd goedgekeurd door de gemeenteraad en na deze goedkeuring zal het bestemmingsplan niet meer aangepast kunnen worden zonder opnieuw goedkeuring te krijgen. De gemeente betreedt hier een zwart gebied.

Sommige aanpassingen die beschreven staan binnen het bestemmingsplan zullen komende tijd al worden uitgevoerd, zonder dat er goedkeuring is geweest vanuit de gemeenteraad. Hier worden natuurlijk geen problemen gevonden, wanneer de gemeente zich maar aan het besproken bestemmingsplan houdt. Maar daar gaat de gemeente Texel vaak creatief mee om.

Ze bespreken de bestemmingsplannen met de omwonenden en zorgen voor draagvlak binnen het gebied. Echter is dit vaak niet het definitieve geval en worden er nog verschillende aanpassingen verricht aan dit plan. Deze aanpassingen worden nooit teruggekoppeld aan de omwonenden en die zien vaak ook niet de aanpassingen terug of pas wanneer dit te laat is.

Dit probleem geldt ook voor het nieuwe bestemmingsplan rondom Den Burg-Zuid. Dit is meerdere malen besproken met de omwonenden, alleen wordt er op dit moment een ander plan gehanteerd. Het bestemmingsplan beschikt over ''creatieve routes'' waar omwonenden veel hinder van kunnen ondervinden. Wanneer er hier geen stokje voor gestoken wordt doet de gemeente maar wat ze wil en wanneer dit in de raad komt zal het argument zijn: ''het ligt er nu toch al''. Een voorbeeld hiervan is de ''parkeerplaats'' van het gemeentehuis. Dit is officieel helemaal geen parkeerplaats. Maar ja het ligt er al.

Het wordt eens hoog tijd dat de gemeente weer toestemming gaat vragen voordat ze aanpassingen gaat doen waar omwonenden hinder van kunnen ondervinden. Het is en blijft een wisselwerking tussen gemeente en gemeenschap en niet alleen de gemeente bepaalt. De vraag is ..wie bestuurt wie? De raad of het personeel?

Dit zal niet ten goede komen van de leefbaarheid op Texel.

Familie Eschweiler,

Slingerweg.