Clementine de Wit:
Clementine de Wit: "Vanuit de kapsalon spreek ik vaak oud Texelaars die terug willen naar het eiland, maar hier geen woning kunnen vinden." Foto: Jeroen van Hattum

"Bijzondere traditie moet blijven"

Favoriete plek

Dat is paal 12. Het is altijd fijn om daar op het strand te zijn, welk jaargetijde dan ook. In de zomer lekker bij het strandhuisje en in de winter voor een lange strandwandeling met m'n twee honden.

Geboren en getogen

Ja, in Oudeschild. Ik ben 'r ien van Rita Barhorst en Cees de Wit. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in het bos aan de Californiƫweg. In mijn tienerjaren woonden we in Den Burg. Daarna zeven jaar in Oudeschild en nu al weer twintig jaar in Den Burg.

Twee feestdagen: de dag van Ouwe Sunder en de dag erna

Werk op Texel

Ik heb al bijna negentien jaar kapsalon Barbers met mijn zus Henriƫtte. Met heel veel plezier knip ik hier jong en oud in alle soorten en maten: ik blijf zo op de hoogte door de jeugd tot en met mijn oudste vaste klant van 96.

Naast het werk

Ongeveer acht jaar geleden ben ik begonnen met 'start to run'. Ik loop nu drie keer per week hard en zo nu en dan een marathon. Ik doe aan yoga bij Arien van Erkelens en op zijn tijd stort ik me op het maken van keramische beelden.

Mensen op Texel

Het leuke aan Texelaars vind ik dat het vaak creatieve en ondernemende mensen zijn.

Blijven zoals het is

Wat zeker op Texel moet blijven is het speulen tijdens Ouwe Sunder. Ik speul al veertien jaar met dezelfde vaste groep. Zo'n bijzondere traditie moet gewoon blijven!

Wat mag anders

Ik vind dat er wel genoeg bungalows en hotels op Texel zijn. Er mag nu wel eens gebouwd gaan worden voor de vele woningzoekenden op Texel. Vanuit de kapsalon spreek ik bijvoorbeeld vaak oud-Texelaars die terug willen naar het eiland, maar hier geen woning kunnen vinden.

Natuur op Texel

De natuur op Texel vind ik bijzonder mooi en heel divers. Door het lopen ben ik me hier nog meer bewust van geworden. De mooie waddenkant waar het zelfs in de zomer nog rustig is. Het strand, duingebied, de bollenkamers, Geul en Slufter zijn allemaal bijzondere plekken.

Wat mis je op Texel?

Ik mis niks op Texel! Maar er is natuurlijk wel meer dan Texel. Af en toe is het gewoon lekker om naar de stad te gaan. Voor een concert bijvoorbeeld. Maar ook voor mijn kinderen vind ik het belangrijk dat ze het stadse leven mee krijgen.

Goede herinnering

Teveel om op te noemen. Maar heel speciaal was het toen ik met mijn zoontje uit Lesotho voor het eerst op de Texelse boot zat. Voor hem en voor mij een nieuw begin op het eiland.

Zonde aan Texel

Er worden heel veel leuke evenementen op Texel georganiseerd. Maar dit zou beter op elkaar afgestemd moeten worden. Nu is er vaak onnodig veel tegelijkertijd.

Een dag burgemeester

Ik zou twee Texelse feestdagen invoeren: de dag van Ouwe Sunder en de dag erna. Om de kinderen aan het speulen te krijgen, krijgen ze vrij van school.

Grote pluim op Texel

Mijn moeder Rita de Wit. Ze heeft jaren lang voor mijn ernstig zieke vader gezorgd. Nadat hij is overleden heeft ze zelf veel te vaak het ziekenhuis gezien. Toch blijft ze altijd vrolijk en opgewekt. Daarom verdient ze een grote pluim!

Over vijf jaar

Over vijf jaar hoop ik nog steeds onze kapsalon te hebben, nog lekker te kunnen lopen met al mijn leuke loopgroepjes en samen met mijn kinderen in goede gezondheid te zijn.

Volgende 'Eiland Van...'

Graag wil ik Kerstin Edelmann opgeven voor 'Eiland Van...', omdat ze een heel aardige en bijzonder creatieve vrouw is.