De Marsweg. Over twee weken start de gemeente met het rooien van de rechter bomenrij.
De Marsweg. Over twee weken start de gemeente met het rooien van de rechter bomenrij. Foto: Gerard Timmerman

Verbijstering over rooien bomen Marsweg

Verbijstering over het besluit van de gemeente om de boomsingel aan de westkant van de Marsweg (de kant van Den Burg) volledig te rooien. Omwonenden voelen zich compleet overvallen nu de gemeente voornemens is al over twee weken te beginnen.

De maatregel houdt verband met de komst van de nieuwe woonwijk De Tuunen. De Marsweg is volgens de gemeente toe aan groot onderhoud en is bovendien te smal, zowel voor het huidige verkeer als voor het extra verkeer vanwege het bouwverkeer voor de nieuwe huizen in De Tuunen. De Marsweg wordt verbreed en na realisatie van de wijk opnieuw geasfalteerd. Aan de westkant van de Marsweg worden op termijn een aantal nutsleidingen aangelegd. Vooruitlopend op de werkzaamheden wordt de komende weken de bomenrij aan de westkant gerooid.

Aanvankelijk wilde de gemeente afgelopen maandag al beginnen met het rooien van de bomen. Kees Hin vond de brief van de gemeente donderdagmiddag in de bus. "Dit komt voor ons volledig als een verrassing. Wij wisten van niets. Dit is toch doodzonde! Met aan weerskanten de boomsingels is dit één van de mooiste weggetjes van het eiland. Je moest eens weten hoeveel mensen hier lopen, een prachtig ontspannen rondje. Als omwonenden voelen wij ons hier compleet door overvallen."

Nadat ook andere buurtbewoners hun ongenoegen kenbaar maakten bij de gemeente, besloot de gemeente eind vorige week het rooien twee weken uit te stellen. In een tweede brief aan omwonenden wordt gemeld dat aannemer Tatenhove van 12 tot 17 maart het werk ter hand zal nemen. Terwijl op 14 maart een inloopmiddag voor omwonenden plaatsvindt. Hin: "Zo ga je als gemeentebestuur toch niet met je bewoners om. Waarom niet ruim van te voren die paar buurtbewoners even bij elkaar geroepen om te overleggen. Wie weet wat voor goede ideeën het had opgeleverd."

Op de bijeenkomst van 14:00 tot 17:00 uur in Stayokay hebben omwonenden de gelegenheid om vragen te stellen over de bouw van Buurtskap De Tuunen en de daarmee samenhangende herinrichting van de Marsweg.

Bewoners, maar ook andere betrokkenen zijn er niet gerust op. Het ongenoegen over het rooien van de boomsingel is groot en ook bestaat er vrees dat het door het verbreden van de Marsweg daar een stuk drukker zal worden. Omwonende Theo Kuip: "Straks ontstaat een aantrekkelijke nieuwe ringweg rond Den Burg en krijgen we veel meer verkeer langs de deur. Van dat mooie, sfeervolle weggetje blijft niets over. Maar is het allemaal wel nodig wat hier gebeurt? Kunnen de nutsvoorzieningen niet in het plan zelf worden gerealiseerd? En dat bouwverkeer voor De Tuunen hoeft toch helemaal niet over de Marsweg, maar kan prima over de Kadijksweg. Dat gebeurde bij de bouw van De Volmolen toch ook."

Dat het ongenoegen breder leeft dan alleen bij omwonenden, blijkt onder meer uit reacties onder het bericht op de website van deze krant. "Waarom moet dit nou? Het is zo'n mooi weggetje met die bomen en lekker luw met de westenwind.." "Vreselijk en onbegrijpelijk." "12 maart beginnen en 14 maart een inloopmiddag? Het is niet te geloven." "Ik weet niet beter dan dat die bomensingels daar staan, daar horen!" "Een paar jaar geleden voor €10.000,- aan graskeien en passeerstroken langs de Kadijksweg gelegd omdat het vrachtverkeer niet over de Marsweg moest en nu moet dat ineens wel?"

Cees Hoogerheide (nu Sterk Texel, straks TB) is al een tijd op de hoogte van het rooien. "Bij de bespreking van het bestemmingsplan is het de raad verteld, ik denk in een besloten bijeenkomst. Niemand heeft toen gereageerd. Begrijpelijk, want er moet daar echt iets gebeuren. Den Burg blijft nu eenmaal groeien. Maar zo hoor je als gemeente natuurlijk niet met de burger te communiceren."