Sophie Eelman, tweede op de lijst van Eiland Belang.
Sophie Eelman, tweede op de lijst van Eiland Belang. Foto: Jeroen van Hattum

'Meer huizen op Texel'

Ze staat tweede op de lijst van Eiland Belang en daarmee is de 19-jarige Sophie Eelman uit Den Burg een van de kandidaten voor een zetel in de gemeenteraad bij de komende verkiezingen.

De lijnen met Eiland Belang waren kort: Sophie is een dochter van Jan Aris Eelman die Eiland Belang in 2015 oprichtte, nadat hij en Texels Belang uit elkaar gingen. Ze zit in de zesde klas van het VWO op de OSG. Politiek heeft al een tijd haar belangstelling. Ze wil politicologie studeren en de blik is gericht op een opleiding 'internationale betrekkingen en organisaties' in Den Haag. "Daar wordt in het Engels les gegeven." De interesse voor de politiek komt voort de eigen internationale opvoeding. Tot en met haar zevende woonde Sophie in China waar ze naar school ging. In 2006 kwam de familie Eelman naar Texel waarna Sophie op de basisschool in groep 4 verder ging. Ze bezocht de afgelopen tijd een aantal keer vergaderingen in de raadzaal en thuis wordt er achter de laptop geregeld een vergadering gevolgd.

De komst van nieuwe huizen is een ding waar ze zich als raadslid hard voor zou willen maken. Gebouwen in Den Burg die vrijkomen zodra de basisscholen in het nieuwe Onderwijscentrum plaatsnemen, kunnen volgens Sophie geschikt zijn voor huisvesting. Volgens haar is het ook belangrijk waakzaam te zijn op de hoeveelheid vakantiehuizen die in handen is van mensen van de overkant. "Dat zijn inkomsten die niet naar Texel gaan en we moeten erop letten dat de kip met de gouden eieren niet geslacht wordt."