Column Lopend vuurtje: Breed sportbeeld

De Olympische Spelen zijn bezig. Wij als echt schaatsland doen altijd mee voor de medailles en eindigen ook heel vaak op het hoogste treetje. Sven, Ireen, Carlijn of Jorien. Fantastisch om te zien dat op de tribunes honderden misschien wel duizenden mensen zich vergapen aan de snelheid op het ijs. Ze schreeuwen de longen stuk om hun favoriet naar de finish te brullen.

Ik ben een sportbeest en geniet van alles wat sport is. En als Sven, Jorien of Ireen winnend over de streep komt dan vind ik dat heerlijk. En dat ze hun verhaal doen vind ik ook goed, ook voor de sponsor op hun petje. Waar ik alleen niet goed tegen kan is dat eeuwige geneuzel over hoe het anders had gemoeten, tijdens een dweilpauze van een uur. Het kan niet anders meer, de rit is gereden, er is een winnaar, een nummer twee en drie en vijfentwintig anderen die niks gewonnen hebben omdat ze niet hard genoeg hebben gereden. Punt. Op naar de andere sport. Want die is er. Je zult het niet geloven maar er is ook andere sport in Zuid-Korea bezig. Er is niet alleen schaatsen. "Oh nee?" " Is er meer?" "Ja er is meer." Maar dat zien we niet in Nederland omdat er tijdens de dweilpauze alleen maar gekletst wordt over hoe het anders kan of had gemoeten.

We zien het hele jaar door schaatsen. Nederlandse-, Europese-, Wereldkampioenschappen, Wereldbekerwedstrijden, Afstand, allround, sprint, klunen. Elke week zien we schaatsen, vanaf september tot eind maart wordt er geschaatst. Is het dan te veel gevraagd om een keer in de vier jaar niet te ouwehoeren over schaatsen maar de andere sporten te laten zien. Het is toch heerlijk om te zien dat er een Nederlandse-Ghanees zich als een kogel van een ijsbaan laat gaan om zijn olympische droom achterna te jagen. Het is toch fantastisch te zien hoe goed Noorwegen is in het langlaufen en Biathlon. Klets niet zo veel en laat alle sport zien. Wie weet inspireren we de jeugd hier om in plaats van op de schaats te gaan staan te gaan Rodelen, Biathlon, Kunstrijden en zijn we uiteindelijk zo ver dat we nog meer kunnen juichen dan dat we nu doen met schaatsen. Zo zijn we ook begonnen met shorttrack, er werd er een goed en we werden allemaal beter. Laat het zien en inspireer de mensen. Wie weet zien we dan op de spelen van 2028 een Biatleet of Skispringer uit Nederland op het podium staan. Gaat heen en inspireer en motiveer de mensen voor alle sporten, laten we gaan voor breed en kwalitatief goed. Dat maakt het sporten nog interessanter en voor de mensen die schaatsen 'niks aan' vinden wel zo leuk in een winter olympisch jaar.

Robert Bakker