Dr. Ir. Katja Philippart van het NIOZ.
Dr. Ir. Katja Philippart van het NIOZ. Foto: Koninklijk NIOZ.

Philippart bijzonder hoogleraar

Dr. Ir. Katja Philippart is benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Productivity of Coastal Marine Ecosystems' aan de Universiteit Utrecht.

Deze leerstoel is ingesteld op aanvraag van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Philippart gaat onderzoek doen naar de oorzaken van de wereldwijde verschillen in productiviteit van mariene kustgebieden en de gevoeligheid van deze productiviteit voor ontwikkelingen zoals klimaatverandering. Philippart's onderzoek richt zich op hoe en waarom mariene kustecosystemen verschillen in productiviteit, en hoe gevoelig de lokale assemblages en hun productiviteit zijn voor wereldwijde ontwikkelingen zoals klimaatverandering, visserij, habitatvernietiging en verontreiniging.

Katja Philippart (1960) werkt sinds 1994 bij het NIOZ, onder meer aan de interacties tussen schelpdieren en hun voedsel en aan de effecten van klimaatverandering op mariene kustecosystemen. Daarvoor was zij verbonden aan de Wageningen Universiteit, alwaar zij promoveerde op een proefschrift over eutrofiƫring als mogelijke oorzaak van de achteruitgang van klein zeegras in de Waddenzee.