De geridderde Adrie en Ineke Vonk worden toegesproken door hun zonen Klaas-Willem, Cor en Thijs.
De geridderde Adrie en Ineke Vonk worden toegesproken door hun zonen Klaas-Willem, Cor en Thijs. Foto: Jeroen van Hattum

Adrie en Ineke Vonk benoemd tot ridders

Nietsvermoedend stapten Adrie en Ineke Vonk zaterdagmiddag in de lift naar de maquettezaal van Kaap Skil. Burgemeester Michiel Uitdehaag, toevallig aanwezig, had gevraagd of ze even mee naar beneden gingen.

Dat de burgemeester zijn ambtsketen om had, was voor Adrie en Ineke nog geen teken dat er iets bijzonders te gebeuren stond. Daar kwamen ze achter toen ze beneden aankwamen en daar tot hun verrassing familie en vrienden klaar stonden.

De twee werden allebei benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor hun vele inspanningen op het gebied van de visserij, walvissen en diverse andere activiteiten. Zo bekleedt Adrie meerdere bestuursfuncties in de visserij (DETV, PO Texel en de CIV), stond hij aan de basis van duurzame visserij (waaronder het pulsvissen) en is hij een drijvende kracht achter het verwijderen van zwerfvuil uit het water. Ineke geldt als een promotor van duurzame visserij en was betrokken bij het ontstaan van het jaarlijkse HavenVIStijn in Oudeschild.

Op het gebied van walvissen zijn ze al sinds de jaren zeventig actief. Opgeviste botten en andere data van walvissen worden verzameld en bewaard, zodat biologen, paleontologen, metereologen en anderen onderzoek kunnen doen. "De wetenschappelijke wereld is jullie er dankbaar voor", aldus burgemeester Michiel Uitdehaag. De twee gelden zelf ook als walvisdeskundigen die hun opgebouwde kennis graag met het grote publiek delen. Een paar jaar geleden werd de gehele collectie walvisbotten toegezegd aan Ecomare waarvoor ze sinds 2000 vrijwilliger zijn. De afgelopen jaren waren Adrie en Ineke daar steunende krachten wanneer er potvissen, dolfijnen of vinvissen aanspoelden.

Ineke is verder sinds 2000 bestuurslid van de Historische Vereniging, sinds 2008 secretaris en onderzoeker van het 't Walvisvaarders Huisje in Den Hoorn, ze werkt mee aan de promotie van duurzame visserij, werkte mee aan boeken over walvissen en ze was van 2014 tot 2016 bestuurslid van Texel 600 jaar Stad. De twee speelden ook een belangrijke rol in de tentoonstelling over de visserij bij De Oude Vismarkt in Oudeschild. Het was voor het eerst dat een echtpaar op Texel tot ridder werd benoemd. Er zijn al wel tien echtparen op Texel waarvan beiden (tegelijk of apart van elkaar) tot Lid in de Orde van Oranje Nassau werden benoemd.

Maarten Drijver, voorzitter van VisNed, prees de wijze waarop Adrie met dossiers omgaat. Als hij ergens mee aan de slag gaat, komt het goed. Hij wees erop dat Adrie een man met het hart op de tong is en dat andere bestuurders wel eens moesten wennen aan zijn taalgebruik. "Maar hij is wel duidelijk." Zijn toespraak was persoonlijk: de twee kennen elkaar al sinds de jaren zestig toen ze allebei als kind op de School met de Bijbel in Oosterend zaten.

Arthur Oosterbaan sprak namens de Historische Vereniging en Ecomare lovende woorden over het echtpaar. Klaas-Willem, Cor en Thijs, de zonen van Adrie en Ineke, kwamen gezamenlijk op het podium en stalen de show met een humoristische toespraak. Ze wezen erop dat de inzet van hun ouders voor de visserij ver kan gaan. Als het moet, gaat het algemeen belang van de visserij voor het belang van het eigen bedrijf. De verraste Adrie en Ineke waren blij met de koninklijke onderscheiding. "We hebben het graag gedaan." De lintjes werden gevierd met gebakken vis.