Wat ik zeggen wou

Bierbrouwerij

Wie had 15 jaar geleden gedacht dat Texels bier zo'n succes zou worden? Toen waren we nog maar met zijn drieën. Inmiddels werken er op Texel 55 mensen met trots en passie in de brouwerij, een aantal dat de komende jaren nog flink kan groeien. En ook bij onze toeleveranciers zorgen wij voor nog veel meer werkgelegenheid op Texel.

Wij vinden dat Texels bier op Texel moet worden gebrouwen. Maar op de huidige locatie groeien we uit ons jasje. We gebruiken nu al externe magazijnruimtes in Oudeschild en over een paar jaar is de grens om uit te breiden bereikt. Bovendien is de het gebouw waarin we nu zitten sterk verouderd en is verdere verduurzaming van productie vrijwel niet mogelijk.

Voor het bouwen van een nieuwe brouwerij stelde de gemeente een perceel voor aan de Laagwaalderweg, dat grenst aan het bedrijventerrein van Oudeschild. Dit perceel was lang geleden aangekocht door de gemeente voor de toekomstige uitbreiding van het bedrijventerrein. Voor de brouwerij en Texel dus een logische locatie. We waren verheugd dat de gemeenteraad unaniem instemde met deze visie door goedkeuring van de strategische bedrijventerreinenvisie Texel in april 2017.

Er is ons alles aan gelegen om hier een mooie brouwerij te bouwen. Een brouwerij die past bij Texel en het Texels landschap en die past binnen de Texelse proporties. Daarom hebben wij een architectenbureau in de arm genomen dat Texel en Oudeschild goed kent. Hun team heeft Museum Kaap Skil gerealiseerd, ook een veelbesproken project.

Door gesprekken met omwonenden, informatiebijeenkomsten in juli en oktober vorig jaar, publicaties in media en toelichtingen in Raadscommissievergaderingen hebben we alle omwonenden en Texelaars meegenomen in het proces. En dat blijven we doen.

We begrijpen dat er zorgen zijn. En we beseffen dat we niet alle zorgen direct weg kunnen nemen. Maar veel wel. De suggesties en kritiek zijn zoveel mogelijk verwerkt in het aangepaste plan waar de gemeenteraad morgen over zal stemmen.

Ik hoop dat de raad zal instemmen met de wijziging voor het bestemmingsplan waarmee wij de ruimte krijgen om een nieuwe brouwerij te bouwen. Wij gaan iets moois voor Texel realiseren. Een brouwerij die binnen het landschap past en waar iedere Texelaar trots op kan zijn.

Marten van der Loeff,

Algemeen directeur

Texelse Bierbrouwerij