Kort

"Na Waalenburg geen nieuw natuur"

Komt er in de toekomst nog meer natuur bij als straks Waalenburg is voltooid?" Op de vraag van de VVD hoe het staat met de "ontgrenzing" van natuur en landbouwgrond reageert het college als volgt:

"De herinrichting van Waalenburg is het laatste grote project op Texel in het kader van de NNN (Natuur Netwerk Nederland, voorheen Ecologische Hoofdstructuur). In het verleden is een verdeling afgesproken welke gebieden op Texel agrarisch blijven en welke (op termijn) een natuurfunctie gaan krijgen. Alle partijen op Texel waren het destijds over deze verdeling eens en hebben ook een handtekening onder deze afspraak (uitwerkingsovereenkomst) gezet.

Doel van de gebieden die destijds aangewezen zijn is om daar (op termijn) een natuurfunctie aan te geven. Een groot deel van de gebieden is inmiddels aangekocht door NM/SBB en zijn/worden ingericht voor natuur. Een aantal percelen heeft nog een agrarische functie en een eigenaar die daar ook agrarisch gebruik van maakt. Het is echter wel de bedoeling, conform eerder gemaakte afspraken, dat ook deze gebieden op termijn een natuurfunctie krijgen. Er is geen termijn gesteld waarbinnen deze omzetting plaats moet vinden, dat is namelijk afhankelijk van de eigenaar en de bereidheid om de grond te verkopen. De provincie stelt dat er op Texel na afronding van deze projecten geen nieuwe natuur meer bij komt. "Dat is in de uitvoeringsovereenkomst afgesproken."