"Jongeren op Texel zorgen voor elkaar en er is cohesie in de klas"

Jongeren op Texel zijn begaan met elkaar. Er is onderlinge cohesie in de klas en zorg voor elkaar.

Dat betoogde Rodny Stolk, voorzitter van het Jong Texelfonds, zaterdagavond tijdens de Mini-Rede van Texel die hij ter gelegenheid van de Cultuurnacht Texel uitsprak. Stolk, leerling van de OSG, uitte zijn twijfels over het GGD-onderzoek van vorig jaar waaruit het beeld naar voren kwam dat het slecht gesteld zou zijn met Texelse jongeren.

Hij vertelde hoe er bij hem in de klas voor elkaar wordt gezorgd. "Ik praat ook vaak met jongeren aan de overkant op de middelbare school en die voelen die cohesie totaal niet. Ik denk dat het niet zo erg met ons gesteld is." Hij stelde dat pubers uiteraard eigenwijs zijn en zeker niet altijd luisteren, maar daarvoor zijn het pubers.

Stolk brak in de Mini-Rede van Texel een lans voor de OSG en de invoering van het gepersonaliseerd leren. "Daar zitten haken en ogen aan en daar moet nog aan gesleuteld worden. Waar voor mij het probleem zit, is dat ouders hun kinderen klakkeloos geloven. Voordat je als ouder roept wat er allemaal fout is, kun je ook samen met je kind naar oplossingen zoeken. Voordat er geschreeuwd wordt, mag er ook af en toe gedacht worden. Ik vind het daarom knap wat de school te verduren heeft en hoe ze zich er doorheen slaan, hoe moeilijk soms ook."

Volgens Stolk is een groot deel van de jeugd van nu zich verder goed bewust van het vergrotende klimaatprobleem dat voorgaande generaties hebben veroorzaakt. "Maar die toekomst gaan wij als jongeren allemaal tegemoet, met opgeheven hoofd."